Demisii şi schimbări în grupurile parlamentare, la Senat, în această săptămână

La nivelul grupurilor parlamentare din Senat, în prima zi a noii sesiuni parlamentare au avut loc schimbări la nivel de componenţă şi conducere, în plen fiind anunţate şi demisii.

În deschiderea sesiunii, senatorii au ţinut în plen un moment de reculegere pentru personalităţile care au marcat Senatul României în decursul istoriei. Senatul României a împlinit anul acesta 150 de ani, iar senatorii au primit insigne simbolice.

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat, în plen, că un obiectiv prioritar al actualei sesiuni parlamentare îl reprezintă restructurarea activităţii instituţiei.

„Consider că un obiectiv prioritar al sesiunii parlamentare care a debutat astăzi în reprezintă restructurarea activităţii Senatului în sensul reformării sale pentru cristalizarea rolului şi competenţelor constituţionale pe care instituţia noastră urmează să le exercite. Premisele pentru transformarea Senatului într-un asemenea for sunt perfect posibile pe de o parte pentru faptul că în prezent Senatul are exclusiv sub control parlamentar mai multe instituţii publice pe care nu le partajează cu Camera Deputaţilor, iar pe altă parte pentru că la nivelul acestei Camere a Parlamentului au fost deja implementate o serie de proceduri care ar trebui mult mai mult valorificate prin care senatorii interacţionează cu cetăţenii în ceea ce priveşte iniţiative legislative ale acestora. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să funcţionăm în altă logică. În baza propunerilor pe care le-am făcut să avem aici în Senat for al Guvernului, o zi dedicată pe săptămână activităţii de control parlamentar, iar Senatul să fie realmente un for de dezbatere şi reprezentare”, a spus Antonescu, luni, în deschiderea sesiunii parlamentare.

Antonescu a propus constituirea unei Comisii parlamentare speciale care să analizeze principalele reglementări aplicabile în materia controlului parlamentar asupra autorităţilor şi instituţiilor publice.

„La acestea îmi permit astăzi să fac un pas în plus şi să vă propun constituirea unei Comisii parlamentare speciale care să analizeze principalele reglementări aplicabile în materia controlului parlamentar asupra autorităţilor şi instituţiilor publice, în dreptul intern şi dreptul comparat, să propun o serie de măsuri de întărire a controlului parlamentar”, a precizat preşedintele Senatului.

De asemenea, plenul Senatului a aprobat noua componenţă a Biroului Permanent al Camerei Superioare a Parlamentului.

Potrivit algoritmului politic, din cele patru funcţii de vicepreşedinte, trei au revenit PSD, iar una PC. Din cele patru funcţii de secretari ai Senatului, două au revenit PSD, una PNL, iar o alta PDL. În ceea ce priveşte funcţiile de chestor, acestea sunt împărţite între PSD, PNL, UDMR şi PDL.

Componenţa nominală a noului Birou Permanent al Senatului este: preşedinte – Crin Antonescu (PNL), ales pe durata întregii legislaturi; patru vicepreşedinţi – Florin Constantinescu (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Vasile Nistor (PC); patru secretari – Ion Purec (PSD), Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea (PNL), Alexandru Pereş (PDL); şi patru chestori – Nicolae Moga (PSD), Marius Nicoară (PNL), Verestoy Attila (UDMR) şi Traian Igaş (PDL).

Votul a fost secret şi electronic, componenţa noului Birou Permanent al Senatului fiind aprobată cu 120 de voturi pentru, trei împotrivă şi două abţineri.

De asemenea, liberalul Dan Mihalache a fost validat în funcţia de secretar general al instituţiei, după ce fostul senator Ovidiu Marian şi-a dat demisia din această calitate, invocând motive personale. S-a mai aprobat ca funcţia de secretar general adjunct al forului, deţinută până la acest moment de Dan Mihalache, să fie ocupată de Ovidiu Marian.

Fostul lider al grupului PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, a anunţat de la Tribuna Senatului că, începând cu data de 10 ianuarie, şi-a prezentat demisia din partidul condus de Simona Man şi că a devenit membru al UNPR, astfel că acesta va activa în cadrul grupului PSD din Senat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata