Deputaţii au adoptat legea responsabilităţii fiscal-bugetare

Camera Deputaţilor a dezbătut şi adoptat marţi (30 martie 2010) proiectul de lege al responsabilităţii fiscal-bugetare, înregistrându-se 135 de voturi „pentru”, 97 „împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul urma să fie supus dezbaterii miercuri, dar, la propunerea liderului grupului parlamentar al PD-L, Mircea Toader, a intrat pe ordinea de zi de marţi. Proiectul de lege urmează să fie trimis la promulgare.

Potrivit raportului, acest proiect are ca obiect de reglementare procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, stabilind limite privind rectificările bugetare efectuate în cursul anului, regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal şi deficitul bugetar, dar şi înfiinţarea Consiliului fiscal.

Democrat-liberalii, prin deputatul PD-L Petru Călian, au susţinut că proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare este cel mai important din acest an în domeniu, iar adoptarea sa este solicitată şi de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
O opinie similară a exprimat şi deputatul UDMR Petru Lakatos, care a afirmat că legi asemănătoare au fost adoptate şi în ţările recent intrate în Uniunea Europeană.
De cealaltă parte, reprezentanţii PSD+PC au criticat proiectul de lege, susţinând că are multe probleme de constituţionalitate şi conţine multe ambiguităţi.

„Ne aflăm pe ultima sută de metri în faţa unui proiect de lege care suportă multe discuţii din punct de vedere al constituţionalităţii unor prevederi, al armonizării cu prevederile legale cu caracter general din domeniul fiscal şi… găsim un potop de texte ambigue. Legea nu spune ce valoare juridică au strategia fiscal-bugetară şi cadrul macroeconomic, care devin repere obligatorii.

Se spune despre Consiliul fiscal că este o autoritate independentă, dar această sintagmă nu o regăsim în Constituţie. Vorbim despre restrângerea posibilităţii de a rectifica bugetul prin ordonanţe de urgenţă, dar legea nu spune nici pe departe aşa ceva. (…) Nu vrem să fim părtaşi la acest masacru legislativ”, a declarat deputatul PSD Viorel Ştefan.

El a criticat şi faptul că în lege nu sunt prevăzute sancţiuni pentru miniştrii care încalcă prevederile ei. Liberalii chiar au propus retrimiterea la comisie a proiectului, dar solicitarea lor a fost respinsă la vot. „Din păcate, aşa cum este prezentat acest proiect de lege, el nu este nici important, nici necesar şi această variantă este inutilă şi arogantă. Este o însăilare de intenţii impuse de FMI”, a afirmat deputatul liberal Eugen Nicolăescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata