Dîncu: Vă provoc să lansăm un proiect cu 100 de măsuri de simplificare a administraţiei locale

Vicepremierul Vasile Dîncu i-a îndemnat luni, 4 iulie, pe participanţii la Forumul Administraţiei Publice Locale să se implice, prin propuneri, într-un proiect de simplificare administrativă, care ar urma să fie lansat în luna septembrie.

„Vrem să simplificăm cât mai mult. Am luptat, de la începutul guvernării noastre, să simplificăm cât mai mult administraţia, pentru că simplificând administraţia simplificăm şi viaţa oamenilor. Am făcut un prim efort: aţi văzut ultimele ordonanţe de urgenţă sau proiecte de lege legate de simplificare. Sper că în septembrie, cu ajutorul dvs — vă provoc să lansăm un proiect de 100 de măsuri de simplificare administrativă în ceea ce priveşte administraţia locală. Putem să găsim. Am colecţionat deja foarte multe din cererile dvs şi le vom transforma în elemente de simplificare administrativă. Cred că aici putem să facem foarte mult pentru oameni şi să schimbăm ceva acolo unde nu există în acest moment destul pragmatism”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în debutul forumului desfăşurat la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că o parte din problemele enunţate în cadrul lucrărilor forumului urmează să fie rezolvate prin proiectul unui nou cod administrativ şi proiectul unui nou cod de procedură administrativă.

„Este în curs de elaborare, avem o echipă, iar în septembrie vom prezenta în Guvern şi societăţii Codul administrativ al României. Sper ca în luna octombrie să îl putem prezenta Parlamentului. Prin acesta urmărim reducerea, simplificarea legislaţiei; eliminarea prevederilor legale paralele sau contradictorii, îmbunătăţirea prevederilor legale actuale. Este vorba de codificarea integrală a 18 legi care guvernează administraţia centrală şi locală. Credem că este un pas important, ca şi Codul de procedură administrativă a României, care reglementează principiile care guvernează procedura administrativă, clarifică concepte, termeni, instituţii şi proceduri”, a subliniat vicepremierul.

Vasile Dîncu a menţionat că în cadrul forumului vor fi lansate proiecte de legi şi proiecte de ordonanţă, precizând totodată că majoritatea cererilor preşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, legate de statutul primarului, competenţele acestuia şi incompatibilităţi sunt rezolvabile.

„Strategia legată de funcţia publică a fost prezentată deja public, este în acest moment în avizare şi în câteva săptămâni va fi lansată printr-un proiect de lege”, a mai spus el.

Dîncu a avansat ideea unor centre de dezvoltare zonale. El a admis, de asemenea, că există un deficit de expertiză, precum şi un deficit de personal în administraţia locală.

„Prin modificări la legea 215/2001 vom crea criterii mult mai clare şi standarde de cost pentru funcţiile din adminstraţia publică, aşa încât nu va mai exista acest aleatoriu sau acest hazard moral în care funcţionează de multe ori, fiindcă s-au acumulat legi şi privilegii pentru unele tipuri de funcţionari”, a mai spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata