DNA: Solicitarea de percheziţie în cazul Ridzi, trimisă Camerei Deputaţilor

19

Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis miercuri (10 februarie 2010) preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a unei percheziţii informatice în dosarul privind pe fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Potrivit DNA, conform Constituţiei şi prevederilor legale în vigoare, în cazul miniştrilor care, la data începerii urmăririi penale, sunt şi membri ai Parlamentului României, cererile de reţinere, arestare sau percheziţie se încuviinţează de Camera din care fac parte.
DNA a înaintat, marţi, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de a sesiza Camera Deputaţilor pentru a cere încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice în calculatorul proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului utilizat de fostul ministru Ridzi, în vederea continuării cercetărilor în dosarul penal nr. 147/P/2009 în care s-a dispus începerea urmăririi penale la data de 11 august 2009.

De asemenea, DNA a trimis o sesizare procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, pentru a solicita Camerei Deputaţilor începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, pentru săvârşirea a patru noi infracţiuni.
Monica Iacob Ridzi este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

DNA precizează că solicitarea adresată Camerei Deputaţilor se referă la alte fapte decât cele care fac obiectul dosarului penal nr. 147/P/2009, în care Parlamentul României a cerut urmărirea penală în data de 27 iulie 2009.
Procurorii au demarat ancheta în acest dosar după ce au descoperit un nou contract încheiat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în acelaşi mod ca cele pentru care Ridzi a fost deja pusă sub urmărire penală, au declarat surse judiciare.

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 27 iulie anul trecut, solicitarea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Monica Iacob Ridzi în dosarul privind Ziua Tineretului.
În solicitarea adresată Camerei Deputaţilor, procurorii arătau că există indicii potrivit cărora, în cursul anului 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari ai acestui minister, ajutaţi şi de administratorii a două firme private, au prejudiciat bugetul MTS prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit ordonanţei 34/2006.

Totodată, există indicii că pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care să ateste în mod nereal derularea procedurii de achiziţie. Fostul ministru ar fi solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date pentru a nu fi descoperite. În acest scop, administratorul reţelei a accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata