Doar 72 candidaţi din 3.200 au trecut prima probă de admitere în magistratură

Doar 72 de candidaţi din cei peste 3.200 de absolvenţi de drept înscrişi au trecut prima probă eliminatorie a concursului de intrare în magistratură, potrivit rezultatelor afişate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În 26 august, 3.223 de candidaţi au susţinut prima probă a examenului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) pentru ocuparea celor 200 de locuri de judecător şi procuror scoase la concurs de CSM.
Prima probă a constat în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe eliminatorii tip grilă cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare din următoarele domenii: Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal şi Drept procesual penal.

Pentru a participa la cea de-a doua etapă a concursului INM, candidaţii ar fi trebuit să obţină minimum 70 de puncte la primul examen. Astfel, în urma primei probe, doar 72 de candidaţi au reuşit să obţină peste 70 de puncte, cel mai mare rezultat fiind obţinut de Andrei Viorel Iugan, care a acumulat 85 de puncte, însă rezultatele finale ale acestei etape vor fi afişate în 6 septembrie după rezolvarea contestaţiilor.

Concursul de admitere la INM este organizat de CSM pentru ocuparea a 200 de locuri de auditori de justiţie, din care 100 de locuri sunt alocate pentru pregătirea în vederea ocupării funcţiei de judecător, iar 100 pentru pregătirea în vederea ocupării funcţiei de procuror.
Potrivit CSM, la concurs s-au înscris iniţial 3.290 de persoane, însă după verificarea condiţiilor de înscriere, 67 au renunţat sau au fost respinse, rămânând 3.223 de candidaţi.

Candidaţii care obţin minimum 70 de puncte la primul examen sunt declaraţi admişi în a II-a etapă, care are două probe: un test de verificare a raţionamentului logic, prin rezolvarea unui test grilă, care va fi susţinut în 9 septembrie, şi un interviu constând în chestionarea orală a candidaţilor în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat, probă care va avea loc în perioada 10-19 septembrie.

Rezultatele finale la concursul de admitere la INM vor fi afişate pe 24 septembrie, iar pentru promovarea examenului, candidatul trebuie să obţină cel puţin nota şapte.
La concurs se poate înscrie, potrivit legii, persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are cetăţenie română, domiciliu România şi capacitatea deplină de exerciţiu, este licenţiată în Drept, nu are antecedente penale sau cazier fiscal, cunoaşte limba română, este aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei. Potrivit CSM, la data de 1 august, numărul posturilor vacante în sistemul judiciar român era de 854, dintre care 406 judecători şi 448 procurori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata