Emil Boc: Lecţia Unirii ne arată că, după un proces realizat, este nevoie de modernizarea ţării

Lecţia Unirii ne-a arătat că de fiecare dată, după procesul realizat, a urmat unul de modernizare a ţării, iar integrarea în Uniunea Europeană a însemnat o nouă unire cu spiritul democratic şi valorile europene, a declarat duminică (24 ianuarie 2010), premierul Emil Boc, cu prilejul marcării a 151 de ani de la Mica Unire.

Emil Boc a luat parte, împreună cu ministrul Apărării, Gabriel Oprea, la ceremonia de depuneri de coroane la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei. Premierul şi cei prezenţi s-a prins şi în Hora Unirii.
„24 ianuarie 1859 şi 1 Decembrie 1918 reprezintă două momente de profundă împlinire naţională, două momente magice din istoria românilor. Avem toate motivele, ca naţiune, ca ţară, să fim mândri de istoria noastră”, le-a transmis Emil Boc românilor.

El a afirmat că, de-a lungul timpului, istoria ţării a fost caracterizată de lupta pentru neatârnare şi de dorinţa de unitate. „Toată istoria noastră am avut parte de confruntări pentru apărarea fiinţei naţionale. Am trăit la confluenţa marilor imperii, am fost în bătălii pentru apărarea existenţei naţionale, iar numele lui Mircea, al lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul sunt doar câteva care au făcut posibilă păstrarea fiinţei noastre”, a spus Emil Boc.

Premierul a evocat evoluţia statului român, subliniind că în 1859 s-a realizat primul moment măreţ – Unirea Moldovei cu Ţara Românească, urmat de obţinerea independenţei, la 1877 şi de Marea Unire din 1918.
„Sunt momente pe care trebuie să le apreciem şi să le transmitem copiilor noştri, să le transmitem tuturor românilor că avem motive să fim mândri de istoria noastră şi să învăţăm din lecţia Unirii.

Lecţia Unirii ne-a arătat că de fiecare dată, după procesul realizat a urmat unul de modernizare a ţării. Mica Unire de la 1859 a fost urmată de profunde reforme societate în domeniul agrar, în educaţie, sănătate, reforma statului. La fel s-a întâmplat şi după Unirea de la 1918″, a spus Emil Boc. El a arătat că anul 2007 a însemnat o nouă unire şi „revenirea” în Europa, fapt care impune noi reforme.

„Este o altă unire şi simbolizează o unire cu tot ce înseamnă spirit democratic, tradiţii europene şi civilizaţie europeană. Am revenit în 1989 prin valorile pe care le împărtăşim, în Europa Democratică. După 20 de ani de evoluţie, suntem din nou în faţa modernizării statului român. Asta înseamnă că noi, ca naţiune, mai avem de împlinit câteva dorinţe ale românilor de a moderniza această ţară”, a declarat Emil Boc, referindu-se la noile reforme ce se impun în societatea românească.

„Poate că astăzi, la 24 ianuarie este mai actual ca oricând acest mesaj de unitate naţională şi să le spunem tuturor românilor – din afara sau din interiorul graniţelor – că România este puternică dacă este unită. Împreună putem reuşi”, a adăugat Emil Boc. Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata