Emil Boc: Nu se poate să ai şi salariu mare şi o pensie de lux

20

Primul-ministru Emil Boc a declarat marţi, 20 aprilie, în plenului Senatului, că este nevoie de o Lege a pensiilor care să presupună o recunoaştere socială a fiecărei profesii sociale, dar bazată pe „muncă şi pe contributivitate”.

„Nu se poate să ai şi salariu mare, iar pe deasupra şi o pensie de lux. Nu poate funcţiona normal o societate într-un asemenea mod. Eu vă propun un sistem legal de pensii care să spună în felul următor:

‘Avem o recunoaştere socială a fiecărei profesii, prin salariul stabilit de lege – ai un salariu mare eşti plasat spre vârful piramidei de salarizare’.În consecinţă, ai o contribuţie mare la sistemul de pensii. În consecinţă, vei avea o pesnie mare, dar nu se poate să cumulezi cele trei lucruri: salariul mare, pensie de lux, venit din pensie foarte mare”, a argumentat Boc.

El a adăugat că, în prezent, vârsta medie reală de pensionare în România nu este nici vârsta standard – de 58 de ani şi 9 luni pentru femei şi de 63 de ani şi 9 luni pentru barbaţi, potrivit legii actuale, ci 54 de ani şi 7 luni.

‘Dacă toţi ne vom pensiona la 54 de ani şi 7 luni, cine va mai plăti ca pensia dvs. să fie asigurată? (…) În acest mod, drumul spre colaps este asigurat. De aceea, trebuie luate acele măsuri prezente în proiectul de lege, ca ele să fie sustenabile pe termen mediu şi lung. În această formulă, repet, acest sistem nu poate funcţiona’, a spus premierul.

Premierul a precizat că, potrivit actualei legi, cea mai mare pensie este de 37.241 lei, iar cea mai mică de 350 de lei.

„Ne propunem să realizăm dreptatea, iar dreptatea are un singur element de referinţă – munca şi contributivitatea pe care o ai la sistemul pe pensii. Aveţi diverse profesii medici, magistraţi, profesori, militari, avocaţi. Eu vă propun ca mod de abordare, în cadrul acestei legi, să avem contributivitatea ca element fundamental la sistemul unitar de pensii”, a mai spus şeful Executivului.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News