Eugenia Moldoveanu, soprana care a primit chimonoul lui Cio-Cio-San din mâinile Mariei Callas

Soprana Eugenia Moldoveanu a evoluat cu talent şi dezinvoltură, alături de mari voci ale scenei internaţionale, precum: Placido Domingo, Jose Carreras, Carolo Bergonzi, Giuseppe Taddei, Rugiero Raimondi, Nicolai Ghiaurov. În 1973, Eugenia Moldoveanu obţinea premiul întâi la Butterfly – Tokio şi a cântat alături de Maria Callas, în concertul de gală ce a urmat concursului.

A cântat la Arenele din Verona, un teatru antic prevăzut cu 100.000 de locuri, cu un public extrem de exigent, în stare să amendeze fiecare gest, fiecare sunet greşit. După fiecare spectacol, veronezii rămâneau să discute despre evoluţia artiştilor.

La Hamburg, în rolul „Luisei Miller” de Verdi, a fost aplaudată continuu timp de 53 de minute. În 1978 a fost invitată să cânte la Metropolitan în New York — premiera şi zece spectacole. A cântat la Scala din Milano, la Staatsoper Viena, Opera din Hamburg, Teatro Colon din Buenos Aires.

A fost aplaudată în „Traviata”, „Boema”, „Madama Butterfly”, „Evgheni Oneghin”, „Faust”.

Și totuşi, într-un interviu, Eugenia Moldoveanu admitea că nu putea trăi decât în România.

„Dincolo n-am fost niciodată fericită, liniştită, niciodată n-am dormit bine, n-am mâncat bine. Am fost o străină, am fost o floare ruptă cu rădăcini cu tot. Zilele pe care le-am dus afară au fost zile foarte grele, chiar dacă am avut succes, chiar dacă am fost răsplătită cu onorarii mari, chiar dacă am fost foarte frumoasă, chiar dacă am fost foarte celebră. Zilele acelea au fost zile amare pentru mine.”

„Trăind în România, am împărţit în două mâini ţara, familia şi cariera. Cred că mi-am făcut datoria…”, spunea marea artistă într-un alt interviu acordat acum un an, cu prilejul aniversării a 69 de ani.

„Sunt fericită pentru că sunt alături de fetiţa mea şi de mama mea. Familia noastră este mai mică pentru că tatăl şi soţul meu s-au prăpădit, dar sunt fericită cu ele pentru că atâţia zeci de ani am fost departe de ele. Ascult muzică, mai am câteva fete, colege care mai au nevoie de un sfat, cu mare plăcere le ascult şi le sfătuiesc. Oficial, mă odihnesc după foarte mulţi ani de muncă”, a continuat Eugenia Moldoveanu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata