Europa Centrală sub ape: zeci de oraşe inundate, mii de oameni evacuaţi

În timp ce Rusia se sufocă în urma temperaturilor înalte şi a incendiilor de vegetaţie, Europa Centrală suferă din cauza unor inundaţii fără precedent. În unele regiuni, precum şi în ţările baltice, inundaţiile şi aluviunile au cauzat moartea a 15 oameni, în timp ce mii de persoane au fost evacuate, transmite marţi Euronews.

Violente furtuni de vară au măturat weekendul trecut mai multe oraşe din Europa, dar cele mai puternice s-au înregistrat în centrul continentului, la graniţa dintre Polonia, Germania şi Cehia, conform sursei citate.

Cea mai afectată este însă Polonia, care trece prin al ‘doilea val al dezastrului provocat de inundaţiile din vara aceasta’. Situaţia din Polonia este dramatică, mai ales în oraşul Bogatynia, cu o populaţie de 18.000 de persoane, din care trei sferturi se află în prezent sub apă. Peste 700 de oameni au fost evacuaţi şi încă aproximativ o mie aşteaptă ajutor din partea armatei pentru a se salva din calea apelor.

La fel de îngrijorătoare este situaţia în Germania, unde apele râului Neisse, pe care se află situat oraşul Görlitz au atins un nivel record de 7,07 metri. Apa a năvălit pe străzile oraşului. În mod normal, nivelul râului nu depăşeşte 1,70 m. Este pentru prima oară din 1912, adică în ultima sută de ani, când se înregistrează o astfel de creştere spectaculoasă a apelor râului.

Cea mai mare parte din zona istorică a Saxoniei, unde se află Goerlitz, a fost declarată zonă de calamitate naturală. Potrivit poliţiei, peste 1500 de oameni au fost evacuaţi deja de aici, informează marţi BBC News.

Un bilanţ al victimelor transmis de BBC News consemnează patru morţi în Lituania, trei – în Polonia, trei în Germania şi cinci în Cehia, în urma inundaţiilor.

Dacă în majoritatea ţărilor europene, vremea tinde să se amelioreze, ameninţarea de inundaţii se menţine în Polonia. Meteorologii avertizează că ploile torenţiale se vor deplasa spre sud, însă noi furtuni se vor abate şi asupra zonelor deja afectate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata