Zeci de firme activează în Parcul industrial Cugir

5

Numarul firmelor care activeaza in Parcul industrial Cugir, singurul din judetul Alba, este in prezent de peste 5,6 ori mai mare decât la infiintarea societatii, in urma cu 7 ani, obiectul de activitate al acestora fiind extrem de divers, de la productie de mobilier la consultanta juridica.

Daca in toamna anului 2002, 8 firme au inchiriat spatii in cadrul parcului, in prezent, numarul acestora a ajuns la 45, potrivit directorului economic al Consiliului Judetean Alba, Marian Aitai.
Initial, chiria platita de cele 8 firme a fost de 0,45 euro/m.p./luna, de teren, respectiv de 1 – 1,5 euro/m.p./luna, la cladiri. În prezent, preturile de inchiriere sunt intre 0,10 – 0,50 de euro/m.p./luna, respectiv de 1 – 2 euro/m.p./luna la cladiri.

Firmele “chiriase” aveau ca domenii de activitate prelucrarea lemnului, prelucrari mecanice, productie de mobilier, de elemente stratificate din lemn si de piese de schimb pentru autovehicule.
Acum, unele din cele 45 de societati se ocupa cu instalatii electrice, bobinat si reparat motoare, tratamente termice, constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice, dar si cu comert cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice. De asemenea, una din firme ofera consultanta juridica, iar alta este casa de ajutor reciproc a uzinei mecanice Cugir.

Suprafata totala de cladiri inchiriate in cadrul parcului este de peste 22.200 de metri patrati, respectiv de peste 4.770 de metri patrati de teren. În primul an de activitate, parcul industrial Cugir a realizat investitii de peste 100.000 de lei, finantate din surse proprii, si a avut un profit brut de 87.400 de lei.
La sfârsitul lui 2008, activitatea societatii Parcul industrial Cugir SA s-a incheiat cu un profit de peste 27.000 de lei, având o cifra de afaceri de aproape 650.000 de lei.

SC Parcul industrial Cugir SA, rezultata din divizarea filialei SC Uzina Mecanica Cugir a Companiei Nationale Romarm SA, a fost infiintata in 2002, cu un capital social initial de peste 630.000 de lei. Se intindea initial pe o suprafata de 11,17 hectare, din care 4,13 hectare suprafata construita si 7,04 hectare suprafata libera, si retele de drumuri, proprietate privata a judetului Alba. Calea ferata uzinala a fost transferata in proprietatea parcului industrial, in procent de 75%.

Printr-o Hotarâre de Guvern din 19 septembrie 2002, s-a aprobat infiintarea unei noi societati comerciale pe actiuni, constituita sub autoritatea Consiliului Judetean Alba, rezultata prin divizarea SC Uzina Mecanica Cugir SA, in doua societati comerciale, respectiv in SC Uzina Mecanica Cugir SA, care isi continua existenta pastrând activele necesare productiei de tehnica si echipamente militare, si noua societate comerciala pe actiuni care prelua activele necesare infiintarii parcului industrial.

În decembrie 2003, a fost infiintat, prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, Parcul Industrial Sebes – Alba, unde CJ Alba detinea 25,5% din actiuni. Amplasat intre municipiile cu aceleasi nume, parcul urma sa ocupe o suprafata de 78 de hectare, proprietate privata a orasului Sebes, cu 11 module in care se puteau realiza investitii.

Suprafetele respective urmau sa fie inchiriate, pe minim 25 de ani, cu posibilitatea cumpararii terenului in perioada de inchiriere. Investitorii urmau sa fie scutiti de la plata impozitului pe cladiri si pe teren. Introducerea utilitatilor (apa, curent electric, gaz metan, canalizare) a fost evaluata la 12 milioane de lei. Se estima ca vor fi create 5.000 de locuri de munca, accentul urmând a se pune pe industriile traditionale in zona:
textila, de pielarie, de portelan, prelucrarea lemnului si cea alimentara. Însa, aceste lucruri nu s-au concretizat, astfel ca, in urma cu circa trei ani, societatea a fost desfiintata.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata