Europarlamentar ales Ionel-Sorin Moisă (PSD) – biografie

Europarlamentarul Ionel-Sorin Moisă s-a născut la 7 ianuarie 1976, la Piatra Neamț.

Ionel-Sorin Moisă este de profesie economist, absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale.

De asemenea, a absolvit un program de masterat în Relații Internaționale al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative București, și este în curs de finalizare a lucrării de doctorat în Relații Internaționale, la Universitatea Oxford din Marea Britanie, cu o teză, începută în 2006, despre ”Uniunea Europeană ca actor politic transformator în contextul extinderii UE către fostele țări comuniste”.

În 2001, la invitația Departamentului de Stat al SUA, a participat la un program de vizite în Statele Unite ale Americii axat pe probleme de securitate internațională.

Între ianuarie 2002 și august 2006, Sorin Moisă a fost consilierul politic al Delegației Comisiei Europene la București. Și-a început activitatea profesională la rețeaua de ziare Monitorul, unde a publicat articole de analiză și opinie pe teme economice, politice și de afaceri europene.

În cadrul mandatului său de adjunct al directorului de cabinet al Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș, început în februarie 2010, Sorin Moisă a participat, la nivel politic, la marile negocieri comerciale internaționale, bilaterale (Canada, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite, Mercosur) și multilaterale (OMC, Runda Doha) ale Uniunii Europene. A reprezentat Comisia Europeană în numeroase misiuni europene și internaționale, a coordonat negocieri, precum participarea echipei agricole europene la Conferința Ministerială a OMC la Bali, Indonezia, în decembrie 2013, un test important pentru cadrul global multilateral de comerț.

De asemenea, a participat nemijlocit la coordonarea politică și administrativă a uneia dintre cele mai mari și puternice Direcții Generale ale Comisiei Europene (DG AGRI—1080 de oficiali europeni).

A participat la negocierea politică și tehnică a reformei Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, a urmărit și conturat opinia Cabinetului Cioloș în legătură cu toate marile dosare politice și de politici publice europene și internaționale aflate sau impuse pe agenda Comisiei Barroso 2. A fost în contact direct cu mediul agricol și rural românesc și european, cu mediul de cercetare, și, la nivel politic, cu principalele capitale europene și cu regiuni importante din Europa.

A contribuit direct la apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, la liberalizarea pieței UE a vinurilor pentru Republica Moldova, precum și la negocierea unui Acord de liber schimb care să permită integrarea reală a economiei Republicii Moldova cu economia europeană.

A coordonat soluționarea a numeroase dosare importante pentru România, aflate pe agenda de lucru a Comisiei Europene. A elaborat, împreună cu echipa română de la cabinetul comisarului și în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii de la București, un proiect de program sectorial pentru relansarea pomiculturii din România, care va fi finanțat prin fondul de dezvoltare rurală între 2014-2020.

Cunoaște la nivel avansat engleza și franceza. Este căsătorit cu Cristina Moisă, și au o fetiță de 8 luni, Maria Alexandra. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata