Finanţele iau în calcul o colectare de 70% a TVA majorată

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ia în calcul o colectare de numai 70 % a taxei pe valoare majorată (TVA) de la 19 la 24 %, de la 1 iulie, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

„Creşterea taxelor reprezintă un risc suplimentar legat de creşterea evaziunii fiscale”, a declarat marţi, 29 iunie, într-o conferinţă de presă, oficialul MFP.

După primele cinci luni din 2010, încasările din TVA erau în scădere cu 7,8 % faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Potrivit ministrului Finanţelor, după majorarea TVA de la 1 iulie, încasările bugetare din TVA vor trece, aritmetic, pe plus faţă de 2009, însă va fi făcută o nouă prognoză de venituri din TVA, în bugetul rectificat.

Vlădescu a mai spus că România are o evaziune fiscală solidă pe TVA, dar, din cauza reacţiei Uniunii Europene, a trebuit să renunţe, în ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale, la aplicarea TVA pe achiziţiile intracomunitare şi la taxarea inversă.

Săptămâna trecută a fost săptămâna renunţărilor. A trebuit să renunţăm la multe măsuri pe care le consideram necesare, din cauza deciziilor unor autorităţi care sunt deasupra noastră – Uniunea Europeană în privinţa introducerii taxării inverse şi a TVA la achiziţii intracomunitare şi Curtea Constituţională – la reducerea pensiilor’‘, a afirmat oficialul MFP.

Vlădescu a precizat că tranşa de împrumut de la Comisia Europeană ar fi fost blocată, dacă România nu renunţa la introducerea taxării inverse şi TVA pe intrările intracomunitare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata