Fiscul „şi-a pus biciul” controalelor pe firmele din Iaşi

Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu şi-a trimis „zapciii” din teritoriu să strângă cât mai mulţi bani la buget, prin orice mijloace, inclusiv prin înteţirea controalelor la societăţile cu datorii. Bilanţul primelor patru luni arată că inspectorii fiscali ieşeni au atras un total de 47.462.338 lei, în urma a nu mai puţin de 980 actiuni de control, cu 66 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Din cele 980 acţiuni de control, 212 (cu o pondere de 21,63 %) au fost inspecţii fiscale. Cele mai multe controale şi anume 243, cu o pondere de 24,79 %, au fost inspecţii parţiale, 189 au fost cercetări la faţa locului, iar   214 au fost controale inopinate, în timp ce 122 au fost controale încrucişate”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al DGFPJ Iaşi.

Aceasta a menţionat că, în perioada ianuarie-aprilie 2010, activitatea de inspecţie fiscală a avut drept scop „verificarea modului de evidenţiere, calculare şi plată a obligaţiilor fiscale, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor de evaziunea fiscală”.

Criteriile de selecţie, stabilite în urma unei analize de risc

Selecţia contribuabililor pentru inspecţii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informatiilor detinute în bazele de date ale administraţiilor financiare, precum: cifra de afaceri, datorii la bugetul general, depunerea cu întarziere a declaraţiilor fiscale.

„Alte criterie au fost selectarea societaţilor comerciale neverificate în ultimii trei ani, alegerea domeniilor de activitate conform tematicilor şi programelor transmise de ANAF, precum şi verificarea unor aspecte semnalate de Garda Financiară sau alte instituţii. De asemenea, inspecţiile s-au făcut şi ca urmare a unor cazuri de extindere a controalelor inopinate, a inspecţiilor fiscale parţiale sau ca urmare a unor sesizări de la persoane fizice şi juridice”, a mai menţionat Maria Ţăran.

Infracţiuni economice în valoare de de 2.571.064 lei

În urma controalelor, din perioada ianuarie-aprilie 2010, inspectorii fiscali au înaintat 29 sesizări penale organelor de urmărire şi cercetare penală, pentru continuarea verificărilor şi stabilirea persoanelor vinovate cât şi a gradului de participare al acestora la infracţiune, valoarea prejudiciului fiind de 2.571.064 lei.

S-a instituit sechestrul asiguratoriu la un numar de 64 agenţi economici asupra activelor financiare existente în conturile bancare ale societaţii, la un nivel total al creanţei de 20.239.964 lei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DGFPJ Iaşi.

Pe lângă acţiunile de control menţionate, au fost întreprinse şi 172 acţiuni de impulsionare în vederea maximizării încasării obligaţiilor restante la bugetul de stat, în urma cărora s-au încasat 5.581.421 lei.

„Cât priveşte inspecţiile fiscale desfăşurate la contribuabili persoane fizice autorizate (PFA) se constată că, în luna aprilie 2010, s-au efectuat 204 acţiuni de control. În urma acestora s-au atras suplimentar sume reprezentand diferenţe de impozite, taxe şi contribuţii sociale în valoare totală de  4.169.700 lei”, a menţionat în încheiere Maria Ţăran.

Valoarea sumelor atrase în urma controalelor din ianuarie-aprilie 2010

Diferenţe din impozite, taxe, contribuţii sociale 26.607.139 lei
Accesorii aferente diferenţelor calculate 16.378.191 lei
23 amenzi aplicate 497.235 lei
Valoarea bunurilor şi sumelor confiscate 2.506.524 lei
TVA fără drept de rambursare 1.473.249 lei
TOTAL sume atrase 47.462.338 lei
Citește și
1 Comentariu
  1. Cristian spune

    Am gasit solutia iesirii din criza ! Este foarte simplu acum !
    Bugetarii disponibilizati vor scoate tara din criza, acum sa vezi adevarata privatizare, cadre pregatite, experienta, respectul fata de bugetari……da cum este momentul ca bugetarii disponibilizati sa dea o lectie privatilor, sa arate ei cum se face privatizare, cum se varsa la buget taxe si impozite, cum se respecta legislatia si toate normele in domeniu.
    Acum va inflorii tara cu acesti fosti bugetari care se vor privatiza si care vor demonstra ca sunt foarte capabili in conducerea afacerii si respectarea legii , vor fi constiinciosi in plata la timp a impozitului forfetar, taxe si impozite. In sfarsit vom iesii urgent din criza si ne vom uita noi cu invidie la fostii bugetari ,…. in curand adevarati patroni. Asta da exemplu. Bravo bugetarilor. Va multumim bugetarilor ca ne aratati adevarata privatizare…..
    ps. Aceasta este singura sansa sa fie pusa in practica privatizarea, cu cei care au gandit aceste legi, da ei sunt cei mai indicati sa ne dea o lectie de competenta si cunoastere , o lectie noua privatilor, unii fara studii, unii doar cu meseria. In curand vom lua exemplu de la fostii bugetari care se vor privatiza in masa deoarece exista toate conditiile de a prospera si a scoate tara din criza prin plata la timp a impozitelor. Bravo bugetari disponibilizati….viitori privati, dati un exemplu de cum se face treaba in tara avand toate cunostiintele in domeniu si legislatie pe masura in favoarea privatului. Ce simplu este…..am gasit solutia ! Succes !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata