Fondurile pentru măsura UE 322 (modernizarea satelor) nu vor fi suplimentate

Uniunea Europeana nu este de acord cu suplimentarea fondurilor pe masura 322, chiar daca pe aceasta s-au depus cele mai multe proiecte cu finantare europeana din România, a declarat ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sârbu, vineri, la Bistrita.

“Am incercat lucrul acesta (de a suplimenta fondurile – n.r.), insa cei de la Uniunea Europeana ne demonstreaza ca acolo unde au fost repartizati banii chiar este multa nevoie de ei si nu poti sa-i iei, sa ii duci la o masura, numai pentru ca este cea mai solicitata.

Deci, vom ramâne pe 1,57 miliarde de euro, chiar daca la aceasta masura solicitarile sunt duble”, a spus Ilie Sârbu.

Masura 322 din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) vizeaza “renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” si se incadreaza in Axa III – “Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale”.

Masura 322 are ca obiective imbunatatirea infrastructurii fizice de baza in spatiul rural, imbunatatirea accesului la servicii de baza pentru populatia rurala, cresterea numarului de sate renovate; cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural.

Fondurile totale alocate Masurii 322 prin FEADR sunt de 1,54 miliarde de euro, din care 20% reprezinta contributia Guvernului României, iar 80%, contributia Uniunii Europene.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat in aceasta saptamâna ca va accepta avizele si autorizatiile de urbanism emise anterior pentru Consiliile Locale sau Primarii in cazul proiectelor de investitii aferente masurii 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor depuse de beneficiarii eligibili ai masurii – comunele si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), informeaza APDRP.

APDRP a lansat in data de 15 iunie 2009 prima sesiune a acestui an pentru depunerea proiectelor de investitii aferente masurii 322, principalii beneficiarii eligibili ai acestei masuri fiind comunele si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) si nu Consiliile Locale sau Primariile.

În aceste conditii, un solicitant care a obtinut aceste documente (in numele Consiliului Local sau a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara) si acestea mai sunt inca valabile (pentru proiecte reportate, neeligibile retrase si redepuse, inclusiv pentru proiectele care se depun pentru prima oara), nu va mai fi nevoit sa modifice denumirea solicitantului pentru a demonstra conformitatea proiectului in momentul depunerii Cererii de Finantare.

Sesiunea pentru depunerea proiectelor pentru Masura 322 va fi deschisa pâna la 31 iulie 2009.

De asemenea, conform noilor prevederi mentionate in Ghidul Solicitantului pentru “Renovarea si dezvoltarea satelor”, comunele au posibilitatea sa incheie un parteneriat de colaborare cu ONG-urile, unitatile de cult sau asezamintele culturale pentru asigurarea functionarii obiectivului investitiei in infrastructura sociala si protejarea patrimoniului cultural.

În acelasi timp, beneficiarii vor putea solicita plati in avans de maxim 50% din valoarea ajutorului public acordat pentru proiect, astfel plafonul maxim fiind crescut de la 20% la 50%.

APDRP a mai simplificat si continutul Cererii de Finantare si cel al documentelor anexate acesteia pentru a veni in sprijinul potentialilor beneficiari ai masurii 322.

Ministrul Agriculturii a participat, vineri, la o intâlnire cu fermieri din judetul Bistrita¬Nasaud, alaturi de reprezentantii institutiilor aflate in subordine, in incercarea de a le oferi investitorilor din agricultura raspunsuri in ceea ce priveste subventiile, accesarea fondurilor europene si de a afla problemele cu care se confrunta acestia in teritoriu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata