Fostul deputat Nati Meir, trimis în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti l-au trimis în judecată marţi (9 februarie 2010) în stare de arest preventiv, pe fostul deputat al Partidului România Mare Nati Meir, acuzat că a înşelat mai multe persoane cu suma de 444.235 de lei.

Procurorii susţin că Nati Meir a profitat, în perioada ianuarie – octombrie 2009, de poziţia sa de parlamentar şi candidat la preşedinţia României, şi i-a indus în eroare pe Silvian Filoti Ilie, Ilinca Ştefan, Marius Dumitru, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, cărora le-a produs o pagubă de 444.235 de lei.

Nati Meir s-a prezentat acestor persoane ca fiind o persoană cu putere financiară care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.
Procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea anchetei de către poliţiştii din cadrul IGPR – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti faţă de Nati Meir şi alte persoane, pentru înşelăciune, deoarece au fost descoperite fapte noi comise în dauna altor 5 persoane.

Pe de altă parte, Nati Meir a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie de valori străine falsificate (monedă de hârtie), pe motiv că bancnotele folosite ca mijloace frauduloase, conţinând menţiunea „specimen” nu  puteau fi considerate ca având putere de circulaţie.
Într-un alt dosar, Nati Meir este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals, fiind suspectat că ar fi primit de la un număr mare de persoane comisioane pentru a le ajuta să plece la muncă în Israel.

Pe 20 octombrie 2009, Nati Meir a fost arestat de magistraţii Tribunalului Bucureşti, mandatul fiind prelungit de mai multe ori. Potrivit anchetatorilor, Nati Meir a încheiat, în septembrie, un contract de colaborare cu cântăreţul „Adi Minune” pentru campania prezidenţială, în valoare de 120.000 de euro. Acesta trebuia să-i compună un imn şi să participe la zece concerte.

La 13 septembrie 2009, Nati Meir i-a dat lui Marius Dumitru, impresarul lui „Adi Minune”, un plic cu bani (100 de bancnote de 500 de euro), care reprezentau un avans al contractului, însă i-a impus să nu îl deschidă înainte de 20 septembrie.
Înţelegerea a fost făcută şi în formă scrisă, semnată de ambele părţi, incluzându-se şi o clauză conform căreia, în cazul în care impresarul deschidea plicul înainte de data prevăzută, acesta va avea de plătit suma de 50.000 de euro.

Impresarul a deschis însă plicul în faţa lui Nati Meir şi a constatat că acesta conţinea bancnote false de 500 euro, astfel că a refuzat să primească banii. Nati Meir l-a chemat pe impresar peste câteva zile şi i-a înmânat o filă CEC, însă când Marius Dumitru a mers la bancă a aflat că fila a fost incorect completată.
O altă persoană înşelată de Nati Meri este omul de afaceri craiovean Ilie Silvian Filoti. El a încheiat cu fostul deputat un contract de împrumut, în valoare de 942.875 de euro cu garanţie bancară.

Pentru acest împrumut, Nati Meir a cerut un comision de 70.000 de lei, banii fiind viraţi de omul de afaceri în contul unei firme aparţinând lui Nati Meir. După ce a primit comisionul, Nati Meir i-a dat lui Filoti un plic ce conţinea o primă tranşă a împrumutului – 496 de bancnote false de 500 de euro (248.000 euro în total).
A treia persoană înşelată de Nati Meir este Ştefan Ilinca. Pentru un împrumut de 671.152 de euro, Ştefan Ilinca i-a virat în cont fostului deputat un comision de 52.000 de lei.

Anchetatorii susţin că Nati Meir vira persoanelor înşelate bani aşezaţi în pachete, pe mijlocul fiecărui pachet fiind aplicată transversal câte o banderolă albă de hârtie, asemănătoare celor folosite de unităţile bancare. Aceste fâşii de hârtie aveau rolul de a acoperi bancnotele false chiar peste inscripţia „Bon pour un tour. Specimen”.
Poliţiştii au găsit în biroul lui Nati Meir 1.525 de bancnote de 500 euro, care prezentau atât pe faţă, cât şi pe verso inscripţiile „Bon pour un tour. Specimen”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata