Frauda în asigurări a luat amploare în România

Pe fondul crizei financiare, frauda şi încercările de fraudă în asigurări au luat amploare în România, spun asigurătorii, care precizează că fenomenul este ţinut sub control, dar pentru a realiza acest lucru au alocat resurse umane şi financiare semnificative, se arată în primul număr al ‘e-jurnal de asigurări’, editat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

În primele trei luni din acest an, unul dintre asigurătorii importanţi pe piaţa auto a refuzat la plată 43 de dosare de daună (unul pe Carte Verde, 12 pe Casco şi 30 pe RCA), dovedite ca fraudă. Valoarea totală a daunelor solicitate depăşea 400.000 de lei.

O altă companie, de asemenea cu un volum semnificativ pe segmentul auto, a respins, în aceeaşi perioadă, dosare de daună în valoare totală de 500.000 de lei. Daunele au fost respinse în urma unor expertize privind avarierea intenţionată a unor maşini asigurate la sume mai mari decât cele practicate în prezent pe piaţa ‘second hand’.

Pentru o parte din aceste dosare de daune respinse, compania deţine acte de la Poliţie, care a constatat că autovehiculele ‘vinovate’ nu au fost implicate în accident.
În anul 2009, o companie care deţine o pondere importantă în piaţa de asigurări a identificat şi prevenit de la plată despăgubiri necuvenite, ca urmare a săvârşirii unor fraude sau acte de neglijenţă, în valoare de peste 8,5 milioane de lei.

De regulă, fraudele în asigurări sunt incluse şi se regăsesc în valoarea despăgubirilor plătite de societate pentru riscurile asigurate produse, iar fraudele cresc costurile daunelor, lucru care produce efecte în lanţ: majorarea preţurilor produselor de asigurare şi scăderea competitivităţii asigurătorilor. În final, cel care are de suferit este asiguratul, pentru că este obligat să plătească prime de asigurări mai mari pentru compensarea pierderilor, spun specialiştii UNSAR.

UNSAR s-a constituit în anul 1994. În prezent, organizaţia are 26 de membri, care generează 95 la sută din subscrierile totale ale industriei locale de profil. Începând din 2007, UNSAR este membru deplin al Comité Européen des Assurances – CEA, federaţia asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni.
Membrii acesteia deţin o cotă de 94 la sută din totalul veniturilor din prime, în Europa. Asigurătorii europeni generează venituri din prime de 1.100 de miliarde de euro, au un milion de angajaţi şi investesc mai mult de 6.900 de miliarde în economie.

Citește și
3 Comentarii
  1. mihai spune

    bine bine, dar mai bine a-ti scrie si de fraudele pe care le fac societatile de asigurari impotriva pagubitilor, unde acolo cifrele sunt cu mult mai mari, iar SA nu face nimic.

  2. catalin spune

    cand te duci sa ti faci casco tpti iti zambesc si ti iau imediat banii, dar cane e vorba de un acciddent… Dosarul dureaza luni intregi si arunca vina de la centrala catre sucursala si invers. Sa va feriti de Grupama , cel putin la valcea isi bat joc pur si simplu, sunt niste nesimtiti

  3. bill spune

    Asta nu-i nimic ,sa vedeti cum va despagubesc spurcatii de la ASIROM si cred ca si restul firmelor care se tot vaita de daunasi si fraude.Baieti destepti ce sunt iau pretulde nou cel mai mic al masini voastre ,chiar daca o ai tu full si fara TVA care tu ca propietar il platesti.x-( Huaaaa spurcatilor voi fraudati .Si cel mai bine cand va scad astia salariile si va dau afara ,voi ati inventat frauda tot voi o veti suporta …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata