Fusta mini şi mobilul, afară din şcoală

– Care sunt principalele schimbări la nivelul claselor V-VIII şi al intrării la liceu, prevăzute în legile lui Miclea şi Andronescu?

.
Discuţiile dintre ministrul Ecaterina Andronescu şi şeful Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, au continuat ieri pentru găsirea soluţiei optime pentru pachetul de legi pe educaţie. “Nu am ajuns la nicio concluzie comună în ceea ce priveşte învăţământul universitar. Aştept să văd dacă în textul final al legilor vor fi asimilate soluţiile propuse de comisie”, a spus Miclea.

.

Andronescu vrea liceul obligatoriu

Codul Educaţiei propus de ministrul Ecaterina Andronescu prevede 13 ani de învăţământ obligatoriu: cele 12 clase de liceu plus un an de grădiniţă. Documentul specifică faptul că obligaţia de a frecventa învăţământul la forma de zi încetează odată cu împlinirea vârstei de 16 ani. După această vârstă, tinerii îşi pot finaliza educaţia la seral, la frecvenţă redusă sau la distanţă.

Potrivit aceluiaşi document, admiterea la liceu ar urma să se facă tot computerizat, în funcţie de media obţinută pe parcursul claselor V-VIII şi de notele obţinute la testările internaţionale, fiecare în proporţie de 50%.

Testarea internaţională va fi de tip PISA (Programme for International Student Assessment), după model european, şi va înlocui tezele unice. La acest test, care va fi susţinut în scris în semestrul al doilea din clasa a VIII-a, vor fi verificate competenţele-cheie obţinute de elev prin întrebări din mai multe domenii.

Clasa a IX-a, mutată la şcoala generală

Potrivit documentului, învăţământul preuniversitar este gratuit şi este structurat pe sistem cinci-cinci-trei.  Adică cinci ani de şcoală primară, cu includerea anului obligatoriu de la grădiniţă, cinci ani de gimnaziu, cu mutarea clasei a IX-a de liceu la şcoala generală, şi trei ani de liceu, din clasa a X-a până în clasa a XII-a.

Statutul elevului, propus de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, dă posibilitatea elevului să conteste notele date de profesor. Atunci când primeşte o notă pe care o consideră nedreaptă, elevul va putea veni, singur sau împreună cu părinţii, la profesorul care l-a notat cu o notă prea mică. În urma contestaţiei se va institui o comisie formată din doi profesori, care va evalua nota primită de elev.

Tinerii nu vor mai avea voie să vină la şcoală cu haine indecente, telefoane mobile, ţigări, reviste pentru adulţi, droguri sau băuturi alcoolice. Codul prevede că le este interzis elevilor „să introducă, în perimetrul unităţii de învăţământ, orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum muniţie, petarde, pocnitori, să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic, să utilizeze telefoane celulare în timpul orelor de curs şi al examenelor, să aibă ţinută, comportamente şi atitudini ostentative şi provocatoare.“

Integral în Adevărul

.

CITITI AICI care sunt principalele schimbări prevăzute în legile lui Miclea şi Andronescu  (analiza comparativa realizata de SAR)

.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata