Găluşte tăuţeşti, un fel de mâncare delicios cu o reţetă străveche

Găluștele tăuțești sunt un preparat culinar foarte gustos, propus de tanti Maria, o gospodină octogenară, care a ‘moștenit’ rețeta de la bunica sa.

Pentru prepararea unei porții se folosește un aluat dospit, ‘de pâine’, ingredientele folosite fiind cca 350 ml de apă, făină, 20 grame de drojdie, o linguriță de sare, mac măcinat și (sau) nucă măcinată, zahăr pudră, untură de porc.

Se frământă făina cu apa, drojdia și sarea, până aluatul devine omogen, după care acesta este pus într-un vas mai mare, acoperit cu un șervet și lăsat o vreme să dospească la loc cald. Odată dospit, aluatul este întins pe planșeta de lemn, ulterior fiind rulat și transformat într-un fel de baghete. În continuare, bagheta se taie cu un cuțit în bucăți oarecum egale, care sunt transformate mai apoi în sfere.

Într-un vas se încălzește puțină untură de porc, fiecare dintre sfere fiind trecută prin untură, ulterior acestea fiind clădite într-un vas mai mare, care poate fi acoperit cu un capac. După ce au fost așezate în vas toate găluștele se pune în vas apă rece, fără ca să le acopere în totalitate. Vasul se acoperă cu capacul potrivit și se pune la foc, însă nu direct pe flacără. În timpul fierberii găluștelor, vasul nu va fi descoperit deloc.

‘Când de sub capac nu mai iese abur, vasul se ia de pe foc, iar găluștele pufoase se scot una câte una cu furculița, după care se tăvălesc prin mac măcinat sau nucă măcinată. Se servesc de preferință calde, cu zahăr pudră, după gust. În niciun caz găluștele fierbinți nu se dau prin macul sau nuca amestecată cu zahăr, deoarece se vor întări”, a încheiat tanti Maria, urându-ne ‘Poftă bună’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata