Gara de Nord pune în pericol milioane de călători

Cel mai mare nod de cale ferată din țară, cu aproape 150 de ani vechime, nicio autoritate nu s-a învrednicit să-l repare. Deși, oficialii se vaită că nu au fonduri, sune importante destinate garii au rămas necheltuite, care s-au întors în buget.

Gara de Nord, un colos în degradare, prin care trec anual 7,3 milioane de călători. Există pericol de accidentare, pericol de incendiu, de inundaţii, pereţi crăpaţi şi tencuieli care pot cădea în orice moment. O recunoaşte până şi Ministerul Transporturilor, într-un document oficial.

Vorbim de nereguli care pot pune vieţi în pericol și nimeni nu ia măsuri. Sindicatele acuză conducerea CFR pentru dezinteresul generalizat.

Maxim Rodrigo, președintele sindicatului FSTFR: ”Nu se atrag fondurile europene care sunt date pentru infrastructură feroviară, pentru clădirile feroviare. Nu faci într-un an, nu faci în doi, dar totuşi de la Revoluţie şi până în prezent au trecut 28 de ani.”

Ultimele lucrări de reabilitare au avut loc acum 20 ani, între ’97 şi ’99. De atunci nu s-ar mai fi reparat nimic în cea mai mare gară din România, susţîn sindicatele.

Nici documentul oficial al Ministerului Transporturilor nu ascunde dezastrul. Tâmplăriile din lemn, de la ferestre şi uşi, sunt degradate, putrede şi deformate, ceea ce duce la infiltraţii. Iar pericolul de incendii e permanent în timp ce apă se scurge prin tablourile electrice, după cum se arată şi în raport.

Potrivit ordonanţei 21 din 2002, privind gospodărirea localităţilor, instituţiile publice sunt obligate să întreţînă imobilele în care îşi desfăşoară activitatea. Să facă reparaţii, amenajări şi curăţenie. Şi nu, în ultimul rând, să atenţioneze trecătorii asupra eventualelor pericole.

Nu de lipsa de bani e vorba, acuză sindicatele, ci de lipsa de interes. Anul trecut, Guvernul ar fi retras o parte din banii de investiţii ai Companiei Naţionale de Transport Feroviar, pe motiv că nu i-a folosit.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata