Guvernul a adoptat Programul de Convergenţă 2009-2012

Guvernul a aprobat, în şedinţa extraordinară de luni, Programul de Convergenţă 2009 – 2012, arătând intenţia României de a menţine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut pe termen mediu, se precizează într-un comunicat.

Programul de Convergenţă prevede un set de măsuri de politică economică pentru corectarea deficitului bugetar, precum şi pentru eliminarea carenţelor structurale care afectează competitivitatea economiei şi progresul în domeniul convergenţei reale, arată Guvernul.

Ediţia a patra a Programului de Convergenţă arată intenţia României de a evita depăşirea limitei de 3% din PIB a deficitului bugetar pe termen mediu.

De asemenea, în noul document este menţinut angajamentul României de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015, acesta fiind o ‘ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare şi structurale necesare creşterii flexibilităţii economiei româneşti’.

În acest sens, obiectivele bugetare sunt îndreptate către atenuarea ciclicităţii economiei, reducerea presiunilor inflaţioniste şi limitarea deficitelor externe.

Programul de Convergenţă arată că în 2012 creşterea economică se va majora de la 1,3% în acest an la 3,7% în 2012, concomitent cu reducerea inflaţiei şi îmbunătăţirea ocupării.

Conform Programului de Convergenţă, strategia economică pe termen mediu vizează reluarea procesului de creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă, ajustarea deficitului public şi a deficitului de cont curent până la valori la care să facă posibilă finanţarea lor şi continuarea procesului de dezinflaţie, precum şi protejarea categoriilor de populaţie care sunt cele mai afectate de criza economică.

Alte obiective vizează îmbunătăţirea predictibilităţii şi performanţelor politicii fiscale pe termen mediu şi maximizarea şi utilizarea eficientă a fondurilor de la Uniunea Europeană, asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice pe termen lung şi restructurarea şi eficientizarea activităţii administraţiei publice.

De asemenea, strategia mai are ca obiectiv implementarea angajamentelor asumate în cadrul acordului financiar extern multilateral cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale. În conformitate cu cerinţele Comisiei Europene, Programul de Convergenţă se actualizează anual şi se transmite, spre analiză, la Comisia Europeană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata