Guvernul a pus în acord OUG privind deconcentratele cu decizia CCR

Guvernul a aprobat vineri (5 februarie 2010) un proiect de lege privind numirea şefilor de servicii deconcentrate, care pune în acord prevederile actului normativ al Executivului cu decizia Curţii Constituţionale.

„Am adoptat un act normativ, ca şi proiect de lege, pentru punerea în acord a dispoziţiilor legale în vigoare cu decizia Curţii Constituţionale”, a afirmat premierul Emil Boc, după şedinţa de guvern.
Curtea Constituţională (CC) a arătat, în motivarea deciziei din 3 decembrie 2009 prin care a stabilit că prevederi din OUG 105/2009 privind serviciile publice deconcentrate sunt neconstituţionale, că acestea afectează regimul juridic al unor funcţionari publici.

Pe 7 octombrie 2009, Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţională Legea pentru aprobarea OUG 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, cunoscută sub numele de ordonanţa privind deconcentratele.
În motivarea de atunci, CCR atrăgea atenţia că o astfel de situaţie ‘pune în discuţie comportamentul constituţional de ordin legislativ al Executivului faţă de Parlament şi, nu în cele din urmă, faţă de Curtea Constituţională”.

De asemenea, Curtea mai arăta cu acea ocazie că prin ordonanţa criticată a fost afectat regimul juridic al serviciilor publice deconcentrate şi statutul juridic al unor funcţionari publici de conducere din sfera acestor servicii şi că, ‘prin întreg conţinutul reglementării, Guvernul a intervenit într-un domeniu pentru care nu avea competenţa materială, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 115 alin. (6) din Constituţie”.

„Întrucât aceste dispoziţii legale determinate din cuprinsul OUG 105/2009 conţin aceleaşi reglementări şi aceleaşi soluţii legislative ca şi cele ce au constituit obiectul criticii formulate de autorul excepţiei, Curtea constată că argumentele reţinute în decizia din 7 octombrie 2009, referitoare la încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie şi menţionate mai sus, sunt, mutatis mutandis, valabile şi în prezenta cauză”, se mai spunea în motivare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata