Guvernul va lua bani din bugetele ultimelor 3 trimestre pentru plata salariilor profesorilor

Guvernul va lua bani din bugetele ultimelor 3 trimestre din 2010 pentru plata salariilor profesorilor în primul trimestru, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina.

Oficialul MFP a declarat, la Palatul Victoria, că sumele prevăzute în buget pentru plata salariilor profesorilor în trimestrul I vor fi suplimentate astfel încât toate cadrele didactice să primească majorarea de 17%.

Cadre didactice din unele şcoli, pe care MFP le inventariază în acest moment cu Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare, nu au primit drepturile salariale cu majorarea de 17% deoarece sumele au fost insuficiente din cauză că alţi profesori au primit şi o majorare de 33% prevăzută de legea 221/2008, abrogată însă prin legea salarizării unitare.

În 2008, prin legea 221 s-a aprobat o majorare a salariilor profesorilor cu 50%, în două etape, una aplicată din noiembrie 2008, de 17%, şi una de 33%, care nu a mai fost acordată după ce salariile bugetarilor au fost îngheţate din cauza crizei economice. În unele judeţe, profesorii au obţinut în instanţă acordarea majorării de 33% şi au primit salarii incluzând şi această majorare, chiar dacă legea salarizării unitare a prevăzut abrogarea legii 221.

Gherghina a menţionat că Guvernul va discuta marţi cu partenerii sociali un act normativ care să reglementeze unitar la nivel naţional salarizarea profesorilor, pentru că nu este corect ca unii profesori să primească şi majorarea de 33%.
De asemenea, oficialul MFP nu a exclus ca majorările salariale de 33% primite de unele cadre didactice în 2010 să fie recuperate eşalonat, pe parcursul mai multor luni. El a precizat că există evidenţa cu cei care au luat sume în plus şi această situaţie va fi reglementată prin actul normativ care va fi discutat marţi cu partenerii sociali.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata