Handbal: Alexandru Dedu – În acest moment, eu sunt cel mai adecvat preşedinte al FRH

Alexandru Dedu, fost pivot al naţionalei masculine de handbal şi triplu câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona, reprezentantul tânărului val la alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Handbal (FRH) din 10 februarie, susţine într-un interviu acordat AGERPRES că aduce speranţa pentru revitalizarea acestui sport.

Dedu a fost ales în mai preşedinte al Ligii Profesioniste de Handbal (LPH), organism suspendat în prezent de Consiliul de administraţie al FRH.

Potrivit programului său de candidatură, Alexandru Dedu (42 ani) are o viziune ca ”handbalul românesc să redevină o forţă în lume”. Dedu a fost motivat să candideze de ”dragostea pentru handbal, dorinţa de performanţă, dorinţa de mai bine”. Dedu intenţionează să facă din handbal un ”sport naţional”, după modelul Ungariei, Croaţiei, Sloveniei, Danemarcei, Norvegiei etc. Alte obiective propuse de Dedu sunt candidatura ţării noastre la organizarea, într-o formă sau alta, a unui Campionat European, crearea unor campionate de street handball şi beach handball etc.

Dedu, 42 de ani, şi-a expus proiectele pentru revigorarea handbalului românesc într-un interviu AGERPRES.

AGERPRES: Ce v-a determinat să intraţi în cursa alegerilor la preşedinţia FRH, când eraţi implicat într-un alt proiect?

Alexandru Dedu: La mine, pentru mine şi în casa mea, handbalul este un mod de viaţă. Am doi copii care au crescut în handbal şi fac handbal. Eu am crescut în handbal şi ceea ce sunt în momentul de faţă din toate punctele de vedere sunt datorită handbalului. Consider că din poziţia pe care o s-o am ca preşedinte pot să ajut handbalul aşa cum handbalul m-a ajutat pe mine. Din poziţia de preşedinte al FRH sigur o să pot face mult mai multe pentru Liga profesionistă de handbal decât ca preşedinte al Ligii. Aici sunt şi argumente subiective şi obiective. Obiective, legea 69, revizuită în 2009, este foarte succintă apropo de sportul profesionist, este doar un paragraf, care în niciun caz nu poate să asigure un cadrul legal de desfăşurare.

Pe urmă am sesizat o oarecare frână din partea Consiliului de Administraţie al FRH apropo de LPH, am simţit-o pe piele mea şi, ca atare, după cum se vede în programul meu, LPH este unul dintre obiectivele pe termen mediu. Sunt motive nenumărate, dar cel mai important este faptul că cluburile o să se poată organizeze, să gestioneze atât competiţia, cât şi partea financiară. Iar pentru federaţie va fi un mare ajutor, fiindcă se va degreva de organizarea celui mai important campionat, Liga I feminină şi masculină, şi se poate axa şi focusa pe ceea ce trebuie să facă: asigurarea unui cadru competiţional de la juniori în sus cu ţelul suprem echipa naţională, să ne calificăm şi să luăm nişte medalii la turneele finale.

AGERPRES: Aveţi ceva să vă reproşaţi că nu aţi avut succes cu Liga profesionistă, suspendată din activitate în acest moment?

Alexandru Dedu: Liga profesionistă, în toate ţările, nu este preşedintele. Nu vorbim despre un preşedinte care face liga, vorbim de asociaţia unor cluburi care se maturizează, îşi dau seama de importanţa lor în peisajul handbalistic, se unesc şi îşi apără interesele. Atât timp cât cluburile nu realizează acest lucru, pentru un preşedinte este foarte dificil să facă şi să organizeze o ligă profesionistă. Nu este o chestie de sus, ci una care din vine din partea civilă a lucrurilor. Este o organizaţie care se uneşte să-şi apere interesele, să se autogestioneze. Iar faptul că încă vorbim de o ligă profesionistă, avem un sediu, că avem nişte bunuri, cred că în mare parte mi se datorează. Este posibil ca, dacă ar fi fost alt preşedinte, deja să-şi fi luat ”jucăriile” şi să plece.

AGERPRES: Cum comentaţi că dl Gaţu v-a susţinut la un moment dat, până să intre Remus Drăgănescu în cursă?

Alexandru Dedu: Aici s-a creat o confuzie, inclusiv în discuţiile mele personale cu dl preşedinte, inclusiv în discuţiile dânsului cu media. Niciodată nu a spus că îl susţine pe Alexandru Dedu. Vreau să punctez clar acest lucru şi este verificabil. Dânsul a spus că sprijină tinerii şi tot timpul am fost băgat într-un grup de oameni: Dedu, Lecuşanu, Toacsen, Licu, care ar putea să aspire la nişte funcţii în cadrul federaţiei şi dânsul i-ar sprijini. Domnul preşedinte, în nicio secundă, nu m-a nominalizat pe mine.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata