Iaşul mai scoate, anul acesta, 20.000 de şomeri cu diplomă

Un an cel puţin sumbru din punct de vedere al şanselor de angajare se   anunţă pentru cei aproximativ 20.000 de absolvenţi care vor ieşi anul acesta pe porţile liceelor şi universităţilor ieşene. În condiţiile în care, în luna aprilie 2010, rata şomajului în judeţ a urcat la 8,10%, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este mai mult decât evident că tinerii absolvenţi nu vor avea decât alternativa de a îngroşa rândurile celor care aşteaptă un strijin de la bugetul de stat.

Astfel, datele statistice care clasifică Iaşul, atenţie, pe primul loc în ţară la numărul de şomeri, în luna aprilie, vor căpăta dimensiuni dramatice, peste aproximativ o lună şi jumătate, când emoţiile examenelor de licenţă şi de bacalaureat se vor risipi.

Dacă cei circa 7.000 de liceeni de clasa a XII-a mai au şansa de a se orienta către o formă de învăţâmânt superior, majoritatea absolvenţilor din universităţi vor resimţi din plin şocul realităţii economice aflată în plină criză şi al unei pieţe a muncii blocată.
Universitatea „Al. I Cuza”, incubator de economişti, jurişti şi politologi
De departe cei mai lipsiţi de şanse sunt cei 8.879 de absolvenţi ai facultăţilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, unde nu s-a mai „obosit” nimeni de mai bine de cinci ani să facă vreun studiu privind rata de absorbţie pe piaţa muncii a specialiştilor pe care îi pregăteşte.

„Ultimul studiu pe care îl avem este din urmă cu aproximativ cinci ani, iar cifrele nu mai sunt de actualitate. Am înţeles că s-a demarat un nou studiu, însă, vor mai dura 2-3 ani până când vom putea oferi un rezultat”, ne-a declarat Mădălina Cocea, purtător de cuvânt al Universităţii „Al. I. Cuza”.

Realitatea economică este, în fapt, suficient de relevantă pentru a ne da seama câte şanse de angajare există pentru cei nu mai puţin de 3.360 de absolvenţi din promoţia 2010 ai Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor.

Aceştia sunt urmaţi îndeaproape de cei 2.169 de noi licenţiaţi în stiinţe socio-politice (drept, psihologie, politologie etc.). Mai puţin numeroşi sunt absolvenţii de specializări umanistice (555), ştiinţe exacte (627) şi ştiinţele naturii (953).
Cererea de ingineri pe piaţă a scăzut de la 120% în 2008, la 50% în 2010
Mai multe şanse pe piaţa muncii au însă cei 2.485 de viitori posesori de diplomă de inginer de la cele 11 facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi. Dintre aceştia, cei mai căutaţi sunt cei 30 de viitori arhitecţi, pentru care, spun reprezentanţii Universităţii, există 100% cerere pe piaţă, unii lucrând deja ca şi interni în diverse birouri de proiectări.

Criza economică, închiderea fabricilor, reducerea capacităţilor de producţie s-a reflectat în mod evident şi asupra ratei de cerere a inginerilor pe piaţa muncii.

Astfel, dacă în 2008, s-a înregistrat o cerere record pentru statisticile postrevoluţionare ale Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi de 120% faţă de numărul de absolvenţi, anul următor, criza a lovit în plin, în special în întreprinderile de producţie, ceea ce a redus la mai puţin de jumătate cererea de ingineri.

„În prezent, pentru întreaga arie a specializărilor tehnice, din datele pe care le avem de la biroul nostru de orientare profesională care centralizează ofertele de locuri de muncă din Regiunea Nord-Est, există o cerere de 50% pentru absolvenţii noştri. Sperăm ca spre toamnă, când în mod firesc piaţa muncii se mai dinamizează, şansele de angajare să crească la 60%”,  ne-a spus prof. univ. Alexandru Sălceanu, responsabil cu comunicarea şi decan al Facultăţii de Inginerie Electronică.
Constantin Comănescu, Ioan Prisecaru, Maricel Popa şi Gheorghe Ciubotaru, angajatori în stil „festiv”
Acesta ne-a dezvăluit că, în ceea ce priveşte absorbţia specialiştilor pe piaţa locală, a avut surpriza ca patru oameni de afaceri cunoscuţi în Regiunea Nord-Est, să ofere personal contracte de muncă ferme pentru primii opt absolvenţi din promoţia 2010.

„Chiar în cadrul cursului festiv, organizat pe data de 17 mai, cei patru oameni de afaceri, la rândul lor absolvenţi din diferite generaţii ai Facultăţii de Electrotehnică, după cum se numea în trecut, au oferit contractele de muncă gata semnate studenţilor noştri, viitori licenţiaţi. Cele mai multe contracte, trei la număr, au fost oferite de Maricel Popa, patronul societăţii OmegaTehnoton, absolvent al promoţiei 1986”, ne-a dezvăluit decanul Facultăţii de Inginerie Electronică.

Ceilalţi angajatori, „în stil festiv” sunt Ioan Prisecaru, proprietarul Grupului de Firme Conex (absolvent al promoţiei 1987), Constantin Comănescu, patronul societăţilor Pieta, Com Beton şi Remat (promoţia 1984) şi Gheorghe Ciubotaru, proprietarul societăţii Electroalfa Botoşani.
450 de noi specialişti, pregătiţi pentru o agricultură „în moarte clinică”
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi are la rândul său un număr de 450 de absolvenţi, dintre care 130 de viitori veterinari, ce vor fi nevoiţi să-şi găsească un loc de muncă într-o economie agrară de subzistenţă.

„Anul trecut am mai crescut cu circa 60% cirfa de şcolarizaretate deoarece am introdus trei specializări noi în ingineria alimentară şi cea a mediului. În ceea ce priveşte specializările mai vechi, am primit circa 250 de oferte de muncă temporare, în Danemarca, pentru ingineri peisagişti şi zootehnişti”, ne-a informat prof. univ. Vasile Vântu, prorector cu activitatea didactică în cadrul USAMV Iaşi.

Pe plan intern, singurele societăţi care au trimis cereri cu intenţii de angajare a câte 2-3 absolvenţi sunt TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamţ (pentru activitatae din Insula Mare a Brăilei) şi Agricola Internaţional Bacău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata