Deficienţe în reciclarea deşeurilor în ţările Europei de Est

21

Grupurile ecologiste au avertizat că Europa de Est se confruntă cu probleme serioase şi potenţial periculoase privind eliminarea deşeurilor, în condiţiile în care noi date relevă că regiunea are cele mai scăzute rate de reciclare din Europa, relatează Inter Press Service.

Potrivit unor organizaţii pentru protecţia mediului, legislaţia deficitară, infrastructura insuficientă, neconştientizarea aspectelor legate de mediu în zonele rurale şi lipsa de voinţă politică pentru a rezolva problemele legate de gestionarea deşeurilor au condus la probleme serioase în ceea ce priveşte aruncarea ilegală a acestora. În unele ţări, acestor aspecte li s-a adăugat şi o lipsă totală a reciclării, constituind o ameninţare la adresa sănătăţii şi a mediului.

‘În zonele rurale, aruncarea ilegală a deşeurilor este o problemă serioasă’, a declarat pentru IPS Lucian Ionescu, directorul filialei din Bucureşti a organizaţiei non-profit Regional Environmental Centre for Central and Eastern Europe (REC).
De altfel, datele date publicităţii de către organismul statistic al UE, Eurostat, în această lună, relevă că statele est-europene din UE sunt cu mult în urma celor occidentale în ceea ce prveşte gestionarea deşeurilor.

În timp ce rata medie de reciclare în UE, în 2008, pentru deşeurile municipale a fost de 21%, Bulgaria nu a reciclat nimic, România doar 1%, Republica Cehă 2%, iar Lituania şi Slovacia doar 3%. În Estonia, rata de reciclare a scăzut cu 10% în 2007, în timp ce rata de folosire a gropilor de gunoi a crescut cu 11%.
În Letonia reciclarea a scăzut 7 procente, iar folosirea gropilor de gunoi a crescut cu 7%. Prin comparaţie, în Austria, 69% din deşeurile municipale au fost fost fie reciclate, fie transformate în fertilizatori – până la 20 la sută anul trecut, în timp ce Luxemburgul şi-a crescut rata reciclării cu 17%.

Între timp, media europeană pentru cota de deşeuri care ajunge în gropile de gunoi a fost de 40%. În Bulgaria, ea a fost însă de 100%, iar în România de 99%.
În Bulgaria, rezidenţii din apropierea gropii de gunoi Suhodol din Sofia au pichetat locul cerând ca aceasta să fie închisă.
Dincolo de mirosul care face imposibilă viaţa acolo, rezidenţii susţin că există riscuri serioase legate de gazul metan exploziv, rezultat ca urmare a deşeurilor care putrezesc.

Recent, guvernul de la Sofia a lansat o licitaţie pentru o nouă centrală de eliminare a deşeurilor, ale cărei costuri se ridică la 117 milioane de dolari şi care ar urma să fie finalizată până în 2012.
Pe de altă parte, grupurile ecologiste susţin că guvernele din regiune nu fac aproape nimic pentu a încuraja o gestionare adecvată a deşeurilor. În unele locuri, în special în zone rurale, dispozitivele pentru colectarea deşeurilor şi pentru reciclare sunt afectate de o lipsă de finanţare.

Guvernele naţionale au instituit diverse legi privind protecţia mediului. De asemenea, în calitate de membre ale UE, statele est-europene sunt obligate să respecte standardele stabilite de Bruxelles în privinţa gestionării deşeurilor.
Uniunea Europeană vizează creşterea cotei deşeurilor reciclate. Unele state sunt însă foarte departe de a respecta normele legale, cum ar fi standardele la nivel european pentru gropile de gunoi şi pentru sistemele de gestionare a deşeurilor, atât Bulgaria cât şi Slovacia confruntându-se cu acţiuni legale din partea Comisiei Europene din această cauză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata