Igaş: Dacă în 2012 raportul MCV era pozitiv, România astăzi, cel mai probabil, era în Schengen

24

Senatorul PNL Traian Igaş a afirmat miercuri că şi-ar fi dorit ca ţara noastră să fi beneficiat în 2012 de un raport privind MCV total pozitiv, lucru care ar fi condus, într-un procent de 99%, la intrarea României în spaţiul Schengen.

„În primul rând, mi-aş fi dorit ca România să înregistreze un raport pozitiv pe MCV în septembrie 2012. Dacă era, să spun aşa, un raport pozitiv în totalitate în 2012, România, astăzi, în procent de 99% pot spune că era membră a spaţiului Schengen. Și atunci sigur că în balanţa României acest lucru conta extraordinar de mult. Din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat, nu mai vreau să reamintesc de acele momente din 2012, cert este că astăzi în 2016 nu este membră în spaţiul Schengen. O spun ca un observator atent la ceea ce se întâmplă pe scena politică, atât din România, cât şi din Europa, ca fost ministru de Interne ocupându-mă o perioadă de ceea ce înseamnă parcursul României la spaţiul Schengen”, a declarat  Traian Igaş.

Senatorul PNL a adăugat că, dincolo de aspectul legat de aderarea la Schengen, a putut observa evoluţia pe care a avut-o România în ceea ce priveşte justiţia în ultimii ani.

„Am putut vedea fapte de corupţie dezvăluite de către instituţii ale statului abilitate în acest sens şi eu cred că drumul pe care s-a înscris România este un drum corect şi este un drum pe care şi Uniunea Europeană, şi nu numai, ni l-a cerut. Eu cred că aceste instituţii trebuie să-şi ducă pe mai departe menirea, iar clasa politică să înţeleagă o dată pentru totdeauna că politica nu se amestecă sub nicio formă cu alte lucruri şi aici mă refer în primul rând la afaceri, la ceea ce înseamnă corupţie într-un final”, a precizat Igaş.

El a admis că „sunt lucruri care pot fi corectate şi îmbunătăţite”, dar că „în ansamblu trebuie privit cu încredere şi, totodată, cu respect faţă de ceea ce s-a făcut”.

„Pot spune că, din multe puncte de vedere, am luat-o demult, demult, în faţa unor ţări din Uniunea Europeană. Avem o legislaţie mult mai restrictivă, uneori poate cu mult mai restrictivă decât alte ţări din Uniunea Europeană şi eu cred că avem de dat exemple în acest sens şi putem fi ca ţară un exemplu de urmat şi de alte ţări”, a susţinut liberalul.

Comisia Europeană a făcut public, miercuri, la Bruxelles, un nou raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News