Franz Josef Smrtnik, primul primar sloven din Carintia

 
Localitatea  austriaca Bad Eisenkappel din  landul Kaernten (Carintia), la granita cu Slovenia, are de acum primul primar sloven in persoana lui Franz Josef Smrtnik, devenit celebru acum trei ani dupa ce s -a legat cu lanturi de o tablita indicatoare bilingva, scrie ziarul austriac Die Presse.
 
Alegerile din landul Kaernten au adus pierderi dure pentru social-democratii din SPOe, una din ele chiar surprinzatoare iar asta nu pentru ca social-democratii din Bad Eisenkappel, in sudul Austriei, au pierdut dupa 45 de ani postul de primar ci pentru ca acolo a fost ales pentru prima oara in aceasta functie o persoana care a candidat pe listele partidului minoritatii slovene (Enotna Lista – Lista Unitatii, organizatie care se considera reprezentanta slovenilor din Carintia).
 
Franz Josef Smrtnik a devenit cunoscut in afara comunitatii din care face parte dupa ce acum trei ani s -a legat cu lanturi de tablita indicatoare bilingva a localitatii Vellach (Bela in slovena). În acea perioada, ministrul de atunci al transporturilor (Verkehrslandesrat – consilier de land pentru transporturi – Landesrat este denumirea folosita in Austria pentru a desemna membrii guvernului de land, echivalenti ministrilor, n.red.) si actualul guvernator al landului Carintia , Gerhard Doerfler, a vrut sa le confiste celor din Vellach tablita bilingva, in punctul culminant al unei dispute referitoare la tablitele indicatoare.
 
Smrtnik a recurs la actiunea sa nu neaparat pentru ca locuitorii din Vellach doreau o tablita bilingva ci pur si simplu pentru ca in localitate sa existe o tablita indicatoare, iar odata cu ea si un indicator de limitare a vitezei. Nu a folosit la nimic , pentru Doerfler si fostul guvernator de atunci, Joerg Haider, fiind se pare mai important sa aiba o tablita bilingva mai putin.
 
În cadrul campaniei electorale, Smrtnik a evitat pe cât posibil sa puna accentul pe cartea nationalista, temele electorale fiind reprezentate de prima pentru cei care doresc sa se stabileasca in localitate si de intarirea rolului lemnului ca furnizor de energie, teme prin care a reusit sa -i convinga pe locuitorii din Eisenkappel.
 
La rezultat au contribuit si cei 18 ani de activitate la nivel politic local, este de parere invingatorul. Contracandidatul sau din partea SPOe a incercat in zadar sa agite spiritele prin prezentarea pozei lui Smrtnik, legat cu lanturi de tablita indicatoare. Lemnul este, de altfel, un subiect principal pentru Smrtnik, care are o afacere cu terenuri agricole si paduri in localitatea Troegern, cea mai sudica din Austria.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata