Impozitul forfetar trebuie să se aplice după criză

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România consideră că este o eroare aplicarea impozitului forfetar în perioadă de criză economică, a declarat vineri (9 aprilie 2010) într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedinte al CNIPMMR.

Conform proiectului de OUG iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, sunt obligate la plata impozitului forfetar persoanele juridice române care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent celui pentru care se datorează şi se plăteşte impozitul, îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au înscrisă în actele de constituire ca activitate principală, potrivit legii, una dintre activităţile cu codurile CAEN şi realizează anual un venit ce nu depăşeşte 35.000 (100.000) euro.

Persoanele juridice române care se înfiinţează în cursul anului şi au înscrisă în actele constitutive ca activitate principală, potrivit legii, una dintre activităţile prevăzute în Codul CAEN, sunt obligate la plata impozitului forfetar începând cu data înregistrării la registrul comerţului, potrivit legii.
Impozitul se declară şi se plăteşte trimestrial, în sumă de o pătrime din impozitul forfetar anual, stabilit potrivit art. 107, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează impozitul. MFP a stabilit 28 de domenii în care să se aplice impozitul forfetar.

CNIPMMR cere MFP să argumenteze alegerea domeniilor pentru care se va aplica impozitul forfetar şi criteriile care au determinat la alegerea lor, să dea publicităţii nota de impact cu privire la efectele aplicării măsurii impozitului forfetar, cu evidenţierea efectelor negative şi pozitive cuantificabile asupra IMM-urilor şi mediului de afaceri.

CNIPMMR solicită ca reglementarea impozitului forfetar să vizeze cu prioritate sectoarele în care activează societăţile multinaţionale şi marile întreprinderi, care au un grad mic de rentabilitate, şi anume ramura petrolului (industria chimică şi petrochimică), industria tutunului, industria alcoolului şi jocurile de noroc.
‘O asemenea abordare asigură o fundamentare riguroasă economică şi socială, prevenind discriminarea, favorizarea unor domenii, întreprinderi sau persoane.

CNIPMMR consideră că selectarea domeniilor în care se va aplica impozitul trebuie să se realizeze pe baze economice şi sociale riguroase, pe analize economice şi studii de impact’, precizează preşedintele CNIPMMR.

Membrii CNIPMMR consideră mai adecvat plafonul de 35.000 euro, nesusţinând plafonul de 100.000 euro, pentru aplicarea impozitului forfetar. De asemenea, CNIPMMR solicită ca în cazul instituirii impozitului forfetar să fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit să nu depăşească în nici un caz impozitul pe profit de 16 la sută, astfel încât să fie menţinută cota unică.

Citește și
2 Comentarii
 1. marian spune

  nu stiu ce sa mai fac , credetima , acest impozit forfetar m-a zapacit.Pana acum am platit in jur de 500 si ceva impozit forfetar si am zis , las ca trece si asta ,acum , contabila m-a sunat si mi-a spus ca incepand cu acest trimestru trebuie sa platesc in jur de 1000 impozit forfetar.
  Doamne, astia care ne conduc tara, da-le minte ,ca nu avem de unde sa mai scoatem sa le dam ,as pleca din tara , dar unde sa ma duc ,am 45 de ani, mai pot sa plec sa-mi caut de munca in alta tara, ,as pleca cu ce-a mai mare bucurie sa scap de mafiotii astia care ne conduc tara si ne ia piele de pe noi.
  Domnule Basescu, domnule Boc, v-am votat ,am crezut ca sunteti singurii din toate partidele care puteti sa faceti ceva in Romania
  dar , nu, sunteti ca si ceilalti care au condus pana acum, nu stiti decat ,sa ajungeti la guvernare si sa puneti taxe , impozite si sa vindeti ce a mai ramas din tara asta .
  Atat a-ti invatat,atat faceti, de asta toti strainii care vin in tara asta, va mituiesc , va pacalesc , ne iau intreprinderile si le inchid ,apoi vin si ne vand noua produsele lor , asta ati facut din romania , piata de desfacere pentru europa
  sa va fie rusine

 2. Andrei spune

  Pacat ca i-ati votat. Lucrurile incepusera sa arate mai bine catre 2004. Eu mi-am facut firma in 2003 pe o lege prin care erau incurajati studentii sa faca afaceri. Si totusi lumeam vroia schimbare si l-au ales pe Base. Acu când era cu adevarat nevoie de schimbare – tot Base. Pacat ca suntem defazati :).
  La mine impozitul pe profit e de aproape 100% . Cifra de afaceri 50100, profit 4400, impozit 4300. Unde e cota unica de 16% -cacaretilor de la guvernare?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata