În 2010, drepturile salariale ale bugetarilor vor fi menţinute la nivelul din 2009

Drepturile salariale ale bugetarilor nu vor fi majorate in 2010 si vor fi mentinute la nivelul din 2009, potrivit ultimei variante a proiectului legii de salarizare unitara, discutata, joi seara, de guvern, intr-o sedinta speciala.

“În anul 2010 nu va exista un impact macro-economic produs de aplicarea acestei legi, intrucât pentru intregul personal bugetar se va realiza numai reincadrarea acestuia cu mentinerea drepturilor salariale in plata in anul 2009.

Proiectul de act normativ se adreseaza, in special, persoanelor cu venituri mici si va realiza pentru personalul debutant o salarizare mai atractiva cu mult superioara celei existente in prezent”, se arata in nota de fundamentare a proiectului legii de salarizare unitara.

În proiectul anterior, nota de fundamentare prevedea ca anul viitor impactul macro-economic va consta intr-o “crestere minora a câstigului salarial mediu brut pe total economie”.

Documentul precizeaza ca legea cadru de salarizare a personalului din sectorul bugetar se va aplica etapizat in perioada 2010-2015, cu incadrarea stricta in cheltuielile salariale totale, a caror pondere in PIB va scadea in 2010 la 8,34%, in anul 2011 la 7,97%, in anul 2012 la 7,3% din PIB, in 2013 la 6,7%, in 2014 la 6,3%, iar in 2015 la 5,90%.

La valoarea salariului minim pe economie (corespunzatoare coeficientului 1 in grila), in nota de fundamentare nu este prevazut niciun nivel pentru anii 2010-2014, iar pentru anul 2015 este mentionata valoarea de 1.100 lei (fata de 600 de lei in prezent).

La finalul sedintei de joi, Executivul a dat publicitatii un comunicat in care preciza ca toate scenariile de aplicare a legii-cadru de salarizare unica analizate au in vedere scaderea masei salariale ca procent din PIB de la 9,4, in 2009, la 6% PIB, in 2015, creând premisele cresterii resurselor destinate investitiilor si dezvoltarii si modernizarii României.

Discutiile s-au axat pe “gasirea unor solutii echitabile, corecte, predictibile, simple si care sa asigure sustenabilitatea finantelor publice, se precizeaza in comunicatul citat.

De asemenea, analizele au vizat “eliminarea discrepantelor intre veniturile din sistemul public”. Membrii Executivului au dezbatut, joi seara, mai multe scenarii de aplicare a legii-cadru de salarizare unitara.

Unul dintre principalele obiective ale actului normativ este corelarea salariilor din sistemul bugetar cu cresterea productivitatii economice, cu evolutia salariilor din mediul privat si cu Programul de convergenta.

În acest context, Guvernul a analizat posibilitatea reducerii polarizarii salariilor din sistemul bugetar, având ca tinta un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1.

Consultarile pe marginea proiectului legii unice a salarizarii in sistemul bugetar vor continua, atât la nivelul Guvernului, cât si cu partenerii sociali, impreuna cu care va fi stabilita varianta finala a proiectului legii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata