În România, autoritățile și-au dat seama că trebuie să ne recuperăm capacitatea de a ne valorifica singuri resursele

65

În România, ultimii mai bine de 30 de ani, au fost marcați de privatizări nereușite, care au pus la pământ cea mai mare parte a industriei românești. Însă acum, se pare că autoritățile noastre și-au dat seama că trebuie să ne recuperăm capacitatea de a ne valorifica singuri resursele, iar în acest sens au demarat campanii de investiții masive.

Ştim cu toții că România avea centre și fabrici pentru diverse activități economice, ce puneau în valoare resursele naturale. În ultimele decenii, în loc să vindem produse finite și să facem profit, ne-am distrus industria și am început să vindem, la prețuri de nimic, materie primă pe care alții, mai inspirați, o prelucrează și ne-o revând la prețuri mari. Astfel, economia României încasează șoc după șoc și ne condamnăm singuri la sărăcie și lipsă de șansă pe termen lung.

Doar că această rețetă a dezastrului s-ar putea să fie întreruptă. Se reiau investițiile în capacitatea României de a produce.

De exemplu, în contextul financiar de acum, se pun la bătaie nu mai puțin de 63 de milioane de lei pentru ajutoare de stat destinate investițiilor în centre de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, ciupercilor și plantelor medicinale. In moneda unica europeană, vorbim despre un buget de 12,732 milioane de euro!

Care sunt condițiile pentru a pune mâna pe zecile de milioane de lei de la stat

În cadrul  unei informări a guvernanților, se pare că beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească următoarele condiții, pentru a putea beneficia de schema de stat:

-să îşi desfăşoare activitatea în zona montană;

-să acceseze un singur tip de investiţie, o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului;

-să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile legate de anumite tipuri de investiţii.

Însă, important de precizat este că aceste condiții trebuie îndeplinite cumulativ!

Astfel, „Realizarea de investiţii în centre de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană care se încadrează în dispoziţiile prevăzute la art. 4, alin (1), lit. b) din Legea nr. 333/2018, respectiv investiţii în realizarea de centre de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană pentru colectarea, sortarea, spălarea, prelucrarea, condiţionarea şi depozitarea în condiţii optime a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură. Valoarea totală maximă eligibilă a proiectului, permisă pe acest tip de investiţie este de 800.000 lei, din care 50% reprezintă ajutor de stat şi 50% reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului”, mai transmite Guvernul.

Sursa: Playtech.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata