Ineficienţa taxării în România este extrem de evidentă

Ineficienţa taxării şi cea a cheltuielilor publice în România sunt extrem de evidente, a declarat marţi (31 august 2010) la Palatul Parlamentului, economistul şef al misiunii Băncii Mondiale în România, Cătălin Păuna.

„Trebuie să vorbim nu numai de nivelul CAS şi al taxelor, ci şi de eficienţa taxării. Avem o mare problemă de conformare pe partea de administrare a taxelor şi este necesară îmbunătăţirea administrării fiscale”, a spus reprezentantul Băncii Mondiale.
Păuna a dat ca exemplu cazul colectării TVA, unde Bulgaria reuşea să adune venituri de 11 la sută din PIB la un nivel de TVA de 20 la sută în timp ce România la un nivel de TVA de 19 la sută încasa venituri de numai 7 – 8 la sută din PIB.

Reprezentantul BM s-a referit şi la baza de impozitare, exemplificând cu sistemul de sănătate, unde există şase milioane de contributori şi 21 de milioane de beneficiari. „Orice ai face la nivel de politici publice este imposibil să ai un sistem de sănătate funcţional atunci când mai puţin de o treime din populaţie plăteşte serviciile medicale”, a mai spus economistul şef al misiunii BM în România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata