Criza economica, o epoca a ideologilor

 
Grava criza economica mondiala face sa infloreasca o specie rara, aceea a ideologilor care discuta despre modalitatile de a aborda criza, scrie ziarul austriac Die Presse. Actualmente, ideologii se intreaba daca nu cumva Karl Marx (1818-1883) a avut dreptate cu ideea sa de colectivizare totala a economiei sau daca nu ar fi trebuit mai degraba sa ascultam de ideile lui Friedrich August von Hayek (1899-1992) despre o retragere totala a statului din economie.
 
Altii se intreaba daca nu cumva a existat prea putin deficit spending (politica de indatorare a statului, pentru a genera cerere, n.red.), in sensul promovat de baronul britanic John Maynard Keynes (1883-1946), atât de venerat de social-democrati.
 
Potrivit Die Presse, cititorul poate observa de aici ceva si anume cum cu ocazia primei mari crize economice a secolului XXI discutam daca nu cumva ea poate fi abordata mai bine cu idei provenind de la inceputul secolului trecut sau de la sfârsitul secolului anterior acestuia si inca unele care, in ciuda genialitatii stiintifice a „inventatorilor” lor, au esuat cu toate in practica.
 
Pentru a afla ca economia planificata nu functioneaza nu era nevoie de câteva zeci de economii nationale distruse, dat fiind ca un comunist ca Bertold Brecht a recunoscut el insusi acest lucru in anii '20 ai secolului trecut, atunci când spunea in „Opera de Trei Parale”: „Da, fa doar un plan”.
 
Mai târziu, in blocul estic, ar fi trebuit sa i se dea ascultare (si sa fie spus acest lucru mai departe politicienilor europeni care se ocupa de problemele agriculturii si care sunt in continuare adeptii dogmei conform careia piata este „fezabila” prin interventie”.
 
La polul opus se afla absenta totala a statului, o idee care, de asemenea, cu mai mult de un deceniu inainte de aparitia lucrarii fundamentale a lui Hayek (The Road to Serfdom – Drumul catre servitute), a transformat criza mondiala de la inceputul anilor '30 intr-o adevarata catastrofa.
 
Iar despre forma in care au fost probate ideile in principiu nu chiar atât de neconcludente ale lui Keynes ce sa mai spunem, noteaza ziarul austriac. Criza a luat nastere din amestecul toxic de interventie negândita a statului („Fiecare american cu casa sa”) si din absenta totala de reguli la nivel de stat in anumite domenii ale vietii financiare.
 
Cu mijloace traditionale, criza nu se poate rezolva. Atâta vreme cât stiinta economica nu are raspunsuri legat de problemele secolului XXI, se pot compune linistit si pragmatic strategii de solutionare a crizei, scotocind dupa fragmente de teorii prin sertarele „vechilor” gânditori economici, insa vremea raspunsurilor unidimensionale la probleme complexe a luat sfârsit.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata