Informaţiile SRI provin în proporţie de 45% din surse secrete umane

Informaţiile obţinute de Serviciul Român de Informaţii provin în proporţie de 45% din surse secrete umane, sub 20% din surse tehnice, 10% din cooperare şi schimb de informaţii cu alte servicii, 25% din analiză şi surse deschise, a declarat miercuri (24 martie 2010) directorul SRI George Maior, cu prilejul bilanţului Serviciului.

În acelaşi timp, peste 40% din informaţiile pe care le obţine Serviciul au un conţinut mixt, atât de securitate naţională, cât şi cu implicaţii în plan regional sau internaţional. „În primul rând, am consolidat cooperarea cu beneficiarii de informaţii şi am sprijinit, prin analizele şi prognozele noastre, decizii importante în domeniul securităţii naţionale. Cooperarea cu organele de aplicare a legii s-a dezvoltat în mod semnificativ.

Numărul sesizărilor realizate de Serviciu a crescut cu aproape 50%, ceea ce reprezintă un efort apreciabil în direcţia prevenirii şi contracarării unor riscuri şi vulnerabilităţi de securitate”, a subliniat Maior.
De asemenea, SRI a dezvoltat noi capabilităţi informative în domeniul CYBERINT, al expertizelor tehnice, dar şi al surselor deschise. „Aceste resurse pot părea ‘de nişă’, dar sunt fundamentale într-un secol caracterizat prin viteza şi abundenţa extraordinară a informaţiei”, a apreciat Maior.

„Succesul în intelligence depinde de modul în care ştim să integrăm instrumente tot mai diverse pentru a obţine cunoaştere”, a adăugat el. În opinia directorului SRI, 2009 a fost „un an al cooperării internaţionale”. „Suntem astăzi, cu adevărat, un serviciu de prestigiu internaţional, a cărui activitate a fost apreciată în mod deosebit de oficialii NATO şi UE.
Am adoptat o Concepţie multianuală în acest domeniu şi ne-am orientat spre creşterea substanţei cooperării cu partenerii euro-atlantici şi a contribuţiei la procese şi iniţiative multinaţionale în intelligence”, a menţionat şeful SRI.

El a adăugat că peste două zile SRI împlineşte 20 de ani de existenţă. Această aniversare are dublă semnificaţie legată atât de împlinirea a 20 de ani cât şi de „despărţirea de trecut” a Serviciului şi de schimbare de generaţii. Astfel, două treimi din personalul actual avea sub 18 ani la Revoluţie, iar la Academia Naţională de Informaţii studiază astăzi tineri născuţi după 1989, a subliniat Maior.
Şeful SRI a apreciat, în acelaşi timp, că SRI este „un serviciu puternic, bine structurat, care, şi în 2009, şi-a demonstrat independenţa şi neutralitatea politică”, fapt remarcat şi de preşedintele Traian Băsescu, prezent la bilanţul acestei structuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata