Instabilitatea politică pune în pericol acordul cu FMI şi UE

Actuala instabilitate politica din România ar putea pune in pericol acordurile cu FMI si Uniunea Europeana si limiteaza capacitatea guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice si reducerea deficitului bugetar, apreciaza economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

“Turbulentele de pe scena politica ar putea ameninta acordul României cu FMI si UE, ceea ce ar avea un impact negativ asupra perceptiei riscului in România si in consecinta asupra cursului de schimb si economiei reale”, arata Ionut Dumitru intr-o analiza macroeconomica. Acesta subliniaza ca, in plan politic, exista doua solutii disponibile in prezent.

În primul caz, vor fi numiti ministri interimari in locul celor de la PSD, iar Executivul ar putea functiona pentru 45 de zile, inainte sa se formeze un nou guvern, care sa fie aprobat de Parlament.

În al doilea caz, un nou guvern poate fi format imediat si aprobat de Legislativ. “De asemenea, nu se preconizeaza formarea unei noi coalitii, ceea ce inseamna instabilitate politica prelungita in lunile urmatoare.

Amintim si ca alegerile prezidentiale sunt programate pentru 22 noiembrie 2009”, arata Ionut Dumitru. Banca Nationala a anuntat joi (1 octombrie 2009) un curs de referinta de 4,2495 lei la un euro, nivel neatins din 22 septembrie, in crestere cu peste 5 bani (1,22%) fata de cel de miercuri, in urma crizei politice declansate de remanierea vicepremierului Dan Nica si iesirea PSD de la guvernare.

Citește și
1 Comentariu
  1. cetatean spune

    De unde scoateti aceasta stire???? nr1. in romania nu e criza, este de ajuns sa inumeri masinile noi de pe strada 2. se foieste lumea de dimineata pina seara , iar magazinele si cafenelele sunt pline 3. depozitele populatiei s-au dublat fata de anul trecut (asa zice BNR) 4. agentiile de voiaj nu mai fac fata cererilor, are lumea bani de foiala in europa si aiurea 5. cu toata dobinda de referinta de 8 ori mai mare ca in UE , se imprumuta bani cu dobinzi astronomice in nestire…deci intreb si eu : care criza?????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata