Grevele ameninţă să paralizeze întrega Europă

O serie de proteste şi de greve zguduie Europa, în condiţiile în care lucrătorii rezistă încercărilor guvernelor şi companiilor private de a impune măsuri de austeritate, a reduce din salarii şi a salva unele naţiuni din faliment, notează cotidianul britanic The Independent.

Proteste masive au avut loc în mai mult oraşe spaniole marţi nopatea. Miercuri (24 februarie 2010), o grevă generală ar putea paraliza Grecia, în timp ce protestele de pe aeroporturile franceze şi din companiile petroliere, dar şi din Germania, cum ar fi cea anunţată, dar anulată în ultimul moment de Lufthansa, promit să fie doar începutul unor revolte publice de o amploare nemaîntâlnită pe continentul european de la fervoarea revoluţionară din 1968.

Chiar dacă economia industrială din Europa nu se află încă în mod clar în recesiune, în condiţiile unei creşteri a şomajului şi a cererii de măsuri de austeritate, lucrătorii europeni devin din ce în ce mai nemulţumiţi.
În Italia, producătorul de maşini Fiat şi-a suspendat producţia la toate fabricile sale în această sptămână, lăsând fără lucru pentru două săptămâni 30.0000 de persoane, în condiţiile în care închideri suplimentare sunt prevăzute luna viitoare.

De departe însă, cele mai violente proteste vor fi în Grecia, care a asistat deja la revolte împotriva încercărilor premierului Giorgios Papandreou de a reduce din deficitul uriaş al ţării, cel mai mare din eurozonă.
Protestatari susţinuţi de partidul comunist au încercat marţi să blocheze Bursa din Atena, iar greviştii vor bloca miercuri transportul feroviar, maritim şi aerian, înfuriaţi de reducerile draconice ale beneficiilor sociale.

De asemenea, se vor închide şcolile, birourile guvernamentale şi tribunalele şi vor exista întreruperi în programul de funcţionare al băncilor, spitalelor şi altor instituţii de stat. Este prevăzută şi o criză a jurnaliştilor, care va spori haosul existent.
În prezent, Spania – o altă membră a grupului ‘PIIGS’ (un grup de ţări extrem de îndatorate din care fac parte Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania), se confruntă cu o rezistenţă hotărâtă faţă de încercările guvernului Zapatero de a repune finanţele publice în ordine.

Astfel, în mai multe oraşe spaniole, sindicatele au protestat împotriva creşterii vârstei de pensionare la 67 de ani. Proteste de seară au avut loc la Madrid, Barcelona şi Valencia, organizatorii susţinând că s-au strâns 50.000 de oameni doar în capitală şi urmează să se extindă şi în restul ţării la sfârşitul acestei săptămâni. În Franţa, apelul la grevă al lucrătorilor din rafinării şi al controlorilor de trafic aerian riscă să genereze haos în traficul din ţară.

Chiar dacă sursa nemulţumirilor nu este o consecinţă directă a crizei economice – în condiţiile în care economia franceză îşi revine din criză mai rapid decât economiile vecine – şomajul rămâne crescut (10%, cu 450.000 de slujbe pierdute în 2009).
În acest context, compania petrolieră franceză Total a anunţat că doreşte să îşi închidă rafinăria de la Dunkirk. Greva sindicatelor de la Total s-a răspândit în această săptămână şi în rândul altor lucrători din domeniu.

Pentru a evita ca Franţa să rămână fără petrol la pompe până la sfârşitul săptămânii viitoare, preşedintele Nicholas Sarkozy l-a chemat cu o zi în urmă pe preşedintele Total şi i-a cerut, primind garanţii, că nu vor mai exista închideri ale rafinăriilor şi reduceri de personal în următorii 5 ani.
Între timp, liniile aeriene interne şi externe franceze au avut de suferit în condiţiile în care controlorii de trafic aerian au intrat în grevă, pentru a protesta împotriva planurilor de fuzionare a agenţiei de control al traficului, DGAC, cu cele din Germania, Benelux şi Elveţia.

În Germania, o grevă cu potenţiale consecinţe devastatoare a celor 4.500 de piloţi de la Lufthansa au fost anulată în ultimul moment, după ce sindicatul piloţilor a fost de acord să reia negocierile legate de salarii cu compania. Confruntată cu o datorie record de 100 de miliarde de euro, cu exporturi în scădere şi cu perspectiva de a trebui să împrumute parteneri din UE faliţi, coaliţia cancelarului Angela Merkel se străduieşte să găsească remedii capabile să obţină susţinerea electoratului.

În Portugalia, angajaţii din sectorul public au cerut organizarea unei greve la nivel naţional, la 4 martie, în semn de protest faţă de o îngheţare a salariilor ce face parte din planurile guvernului socialist de a reduce deficitul bugetar cu un punct procentual în acest an, pană la 8,3 % din PIB.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    Ma bucura faptul ca mult visata ;capitalism; da semne de boala grea, moarte lenta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata