Intelectualii lui Băsescu se revoltă după ce Boc le-a plătit-o pe drepturi de autor: „E o bătaie de joc”. Ce spun Patapievici, Cărtărescu, Voinescu şi Preda

Mai mulţi dintre intelectualii care l-au susţinut pe Traian Băsescu de-a lungul timpului se declară „jigniţi” şi „indignaţi” de umilinţa la care Guvernul instalat de acelaşi Traian Băsescu îi supune pe creatori.

Unii au făcut pasul spre politică, lăsând activitatea publicistică pe locul al doilea, pentru a intra în partidul prezidenţial, atraşi de promisiunile de reformă a statului. Pentru prima dată, o măsură a actualei guvernări revoltă intelectualitatea de dreapta, lovită direct în principala sursă de venit. Felul în care Guvernul a gestionat plata acestui impozit a fost calificat unanim ca „bătaie de joc”.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, spune că a fost în concediu şi că a văzut la televizor ştirile despre cozile la ghişee. „Dacă într-adevăr aşa stau lucrurile, este o aberaţie. O gândire profund greşită şi o batjocură la adresa oamenilor, indiferent că ei sunt scriitori sau muncitori. Eu m-am întors ieri din concediu şi am apucat să văd la televizor câteva informaţii confuze.

Dacă într-adevăr trebuie să stai la trei cozi diferite în fiecare lună, este vorba de un dispreţ la adresa oamenilor”, a declarat el pentru Gândul.

Întrebat de Gândul dacă s-a încumetat să facă cele trei drumuri la ghişee pentru a da statului impozitele pentru drepturile de autor, Mircea Cărtărescu a răspuns: „Doamne fereşte! Nici nu am fost şi nici nu voi merge. Pe mine nu mă va vedea nimeni la vreun ghişeu. Dispreţul meu faţă de hârţogăraie şi faţă de birocraţie este total. Ceea ce se întâmplă este puţin spus jignitor. Eu sunt absolut indignat faţă de ceea ce se întâmplă în general cu drepturile de autor. Guvernul face din artişti victime colaterale.

Deputatul PDL Sever Voinescu, publicist şi fost jurnalist, este şi el revoltat. „Eu tocmai am luat decizia de a-mi încheia contractul pe drepturi de autor din cauză că felul în care se administrează plata obligaţiilor este umilitor. Este o oroare administrativă. Simpla idee de a trimite un om la trei ghişee în fiecare lună este dincolo de imaginabil iar eu unul nu sunt dispus să fac acest lucru.

Europarlamentarul Cristian Preda, autor al mai multor volume de politologie, a identificat şi el vinovatul în persoana ministrului Muncii, pentru care remanierea ar fi o pedeapsă prea uşoară: „Şeitan nu ar trebui remaniat, ci pus să stea la coadă. Îi cedez eu drepturile de autor pe care ar trebui să le primesc pentru ultimul volum publicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata