Isărescu: Fără ajustarea pensiilor nu putem vorbi de creştere economică

– Statul trebuie să echilibreze deficitul sistemului de pensii, care se corectează momentan prin inflaţie – inclusiv prin tăierea sau impozitarea pensiilor – este mesajul dur al guvernatorului Băncii Naţionale Mugur Isărescu, care a renunţat la jumătatea anului să mai vorbească despre revenirea economiei pe creştere, atenţionând chiar că măsurile propuse pentru forţarea unei reveniri ar putea să ducă la corecţii mai dure, scrie Ziarul Financiar.

„Se pune prea mare speranţă pe ea (creşterea economică, n. red.). A fost plus unu, am ajuns la minus unu şi din cauza asta nu mai putem să plătim pensiile. Problemele bugetare sunt structurale, sunt enorm de mari. Putem să creştem şi cu 8% şi tot trebuie să facem ajustări. Acum nu o facem direct, o facem prin uşa din dos, prin inflaţie„, a spus guvernatorul la seminarul „Mugur Isărescu şi invitaţii săi”.

El a avertizat că statul va avea dificultăţi tot mai mari în a se împrumuta dacă Guvernul nu va tăia din cheltuieli şi nu va veni cu un discurs public coerent. Principala problemă este deficitul sistemului de asigurări sociale, de 3 mld. euro anul acesta, spune Isărescu, subliniind că susţinerea acestuia ar putea să înghită întreaga rezervă de aur a BNR într-un singur an.

Citește și
1 Comentariu
  1. mutar spune

    Cat se mai leaga Isarescu si Basescu de pensionari???????VOR SA INTRE IN ISTORIE CA SI CALAI AI PENSIONARILOR???????Ma-am saturat ca sa aud ca pensionarii sunt vinovati de relele din tara.Va e bine sa va lafaiti in locuri platite cu bani grei,dar pensionarul care abia supravietuieste sa le impozitati veniturile,sa va fie rusine!!!!!!!!!!!!
    Ceausescu nu si-a batut joc de pensionari!!!!!!
    De ce nu se colecteaza CAS de la firmele datoare???????
    GASITI ALTE METODE DE ECHILIBRARE A BUGETULUI!!!!!!!!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata