Isărescu: Majorarea TVA poate aduce un şoc în economie

– Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a avertizat  asupra pericolului pe care l-ar putea aduce in economie o majorare a Taxei pe Valoarea Adaugata, confirmând faptul ca in 2009 Executivul nu va lua astfel de masuri.

.

Cresterea TVA poate provoca un „soc inflationist”, iar o crestere a impozitelor, cum ar fi si cel pe venituri poate avea „efecte mai difuze, dar care apar totusi, pe cresterea economica, dar si pe inflatie „, a avertizat guvernatorul Bancii Centrale.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a respins o posibila majorare a TVA si a cotei unice, ca masuri pentru combaterea crizei economico-financiare.

Isarescu a arătat că economia româneasca nu mai are nevoie de o crestere mare in perioada urmatoare, principala preocupare a autoritatilor fiind gasirea mecanismelor de reluare a cresterii.

Politica monetara trebuie sa se adapteze la conditiile pietei. Cum reluam cresterea economica este o tema ce trebuie discutata foarte serios in aceasta vara’, a afirmat Isarescu.

‘Daca ai o corectie de zece la suta poate fi dramatic pentru deficitul extern’, a adaugat guvernatorul BNR.

Pentru ajustarea economica pe care o parcurge, România trebuie sa plateasca costurile necesare in trei directii, potrivit guvernatorului BNR.

‘În primul rând, se platesc costuri pe inflatie, atât timp cât am utilizat cursul de schimb ca mecanism. Am acceptat cursul ca un instrument de ajustare contului extern’, a spus Isarescu.

De asemenea, se platesc in prezent costuri pe cresterea economica, potrivit guvernatorului BNR.

‘Am avut o crestere economica excesiva pe anumite sectoare. A avut loc o supraincalzire. A crescut consumul, creditul in valuta cu buletinul, care au generat o crestere economica nejustificata bazata pe consumul nesustenabil. Cheltuielile bugetare s-au dus in plasme, leasinguri, am asistat la o exuberanta care a dus la cresterea deficiului extern‘, a declarat acesta.

Corectia a fost influentata, de asemenea, de socurile externe, de aparitia crizei financiare internationale.
‘Daca faceam corectia inainte de aparitia crizei si o controlam, gaseam o ajustare optima. O ajustare optima este, totusi aproape imposibil de atins. Noi ne aflam in situatia unei corectii sub-optim. Noi suntem la un sub-optim total’, a mentionat Isarescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata