Jeffrey Franks: Creştere zero sau negativă în 2010, în România

Am convenit asupra unor reforme structurale care să ducă la economii fiscale permanente, a declarat luni, 10 mai, şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, la încheierea misiunii de evaluare de la Bucureşti.

 

 
„Aceste măsuri structurale ar trebui să facă posibil un deficit de 4,4 la sută din PIB, stabilit ca ţintă de guvern pentru anul 2011″, a spus el.

Potrivit acestuia, România va avea o creştere zero sau chiar negativă în 2010, deşi performanţele economice ale ţării au fost relativ bune până la sfârşitul lunii martie.

„România va avea o creştere zero sau chiar negativă în 2010, iar fără măsuri deficitul public ar putea fi de 9,1 la sută şi va deveni nesustenabil. Am convenit un deficit de 6,8 la sută din PIB, în 2010”, a spus Franks.

Autorităţile trebuie să accelereze acţiunile de evitare a evaziunii, a subliniat Franks, aceasta fiind o sursă de creştere a colectărilor la buget.

Potrivit lui Franks, experţii FMI au convenit cu guvernul modul în care să fie depăşite dificultăţile şi de ce este nevoie pentru finalizarea acestei a patra misiuni a Acordului Stand-By.

După aplicarea acestor măsuri convenite, FMI va aproba acordarea unei tranşe de aproape 900 de milioane de euro„, a spus el.

La rândul său, reprezentanta Comisiei Europene, Fabienne Ilkovitz, a arătat că economia României a fost grav afectată de criza mondială, iar în ultima perioadă dezvoltarea economică a fost sub aşteptări, mai ales în primul trimestru din 2010, pe fondul cererii slabe şi a mediului extern.

Ne aşteptăm ca creşterea economică românească să fie plată şi să apară la jumătatea anului„, a apreciat ea.

În opinia acesteia, sunt şi îmbunătăţiri, acestea apărând în urma implementării programului FMI. Inflaţia este sub control şi stabilizată, iar condiţiile de pe pieţele financiare s-au îmbunătăţit, a spus Fabienne Ilzkovitz.

„Există un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte măsurile economice implementate. Progrese au fost făcute şi în reglementarea fiscală. S-a înregistrat un progres în privinţa administraţiei publice. A fost îmbunătăţită eficienţa administraţiei publice – aceasta este una dintre cele mai mari provocări pentru autorităţile de la Bucureşti”, a spus reprezentantul CE.

Potrivit acestuia, situaţia este mai puţin bună pentru politicile fiscale, întrucât sunt necesare măsuri suplimentare pentru bugetari, pe fondul situaţiei economice, care a dus la descreşterea taxelor şi la realizări fiscale slabe.

„Au fost făcute progrese importante, dar situaţia este mai puţin bună în domeniul politicilor fiscale şi sunt necesare măsuri pentru sectorul bugetar. Este importantă îmbunătăţirea consolidării bugetare. România are nevoie de o nouă reformă fiscală”, a concluzionat Fabienne Ilzkovitz, la încheierea misiunii comune a FMI, UE şi BM.

Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Uniunii Europene (UE) şi Băncii Mondiale (BM) a sosit pe 29 aprilie la Bucureşti, pentru a evalua modul de îndeplinire a angajamentelor din Acordul Stand-By şi a discuta cu autorităţile despre o serie de politici pe termen mediu.

Misiunea a rămas la Bucureşti până pe 10 mai, când şi-a prezentat concluziile.

Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, ce va fi discutat de board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. După implementarea măsurilor anunţate de guvern şi dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 768 de milioane DST (850 milioane de euro) din cadrul împrumutului acordat de FMI.

Acordul Stand-By cu FMI a fost încheiat de România în 4 mai 2009 şi el prevede că împrumutul, în valoare de 12,9 miliarde de euro, este acordat în opt tranşe, pe o perioadă de 24 de luni.

Concomitent, România a obţinut un împrumut de cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană.

De asemenea, Banca Mondială acordă României trei împrumuturi în cadrul Programului pentru Politici de Dezvoltare, în valoare totală de un miliard de euro.

Alţi finanţatori internaţionali mai acordă României încă un miliard de euro, valoarea totală a pachetului de sprijin fiind de 20 de miliarde de euro.

Până în prezent, România a primit aproximativ 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 330 de milioane de euro de la BM.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata