Judecătorii de la Piatra Neamţ au suspendat şedinţele

Magistraţii Judecătoriei Piatra Neamţ au decis suspendarea pe termen nelimitat, începând de luni, 7 iunie, a tuturor şedinţelor instanţelor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent. În acelaşi timp, judecătorii Tribunalului Neamţ suspendă, de luni, şedinţele de judecată, între orele 10,00 şi 11,00.

Magistraţii protestează împotriva măsurilor de constrângere financiară, dar şi a faptului că Pactul pentru Justiţie nu a fost pus în aplicare.

„Începând de astăzi (luni – n.r.) se reiau protestele suspendate în toamna anului 2009, prin amânarea tuturor cauzelor aflate pe rol, cu excepţia celor cu caracter urgent”, a declarat  judecătorul Cătălin Mormoe, preşedintele Judecătoriei Piatra Neamţ.

În materie penală se vor judeca doar cauzele cu inculpaţi arestaţi preventiv, cauzele privind măsurile preventive, privind măsurile de siguranţă şi învestirile cu formule executorii.

În materie civilă se vor judeca ordonanţele preşedenţiale, executările silite, învestirile cu formule executorii, încuviinţări de executare silită, măsuri asiguratorii, contestaţii la executare şi validare poprire.

În materie de familie se vor judeca ordonanţele preşedenţiale, învestirile cu formule executorii şi cauzele privind minorii având ca obiect pensii pentru reţinere, încredinţarea sau reîncredinţarea minorilor, înregistrări tardive şi stabilirea tutorilor pentru minori.

Judecătorii Tribunalului Neamţ nu exclud să ajungă şi ei la această formă de protest.

„Am revenit la ultima suspendare a protestului, din toamna anului trecut. La vremea respectivă trebuia discutat în Parlament Pactul pentru Justiţie. S-a pus în discuţie în Camera Deputaţilor, dar nu a fost cvorum şi a rămas aşa. De asemenea, nu suntem de acord cu proiectele de modificare a statutului magistraţilor.

De fapt, se încearcă înfiinţarea unui CSM cu majoritate din afara sistemului. Nu putem accepta să ne conducă nişte neprofesionişti. Modelul este după Africa de Sud”, a declarat, pentru AGERPRES, judecătorul Iulian Mitrofan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Neamţ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata