Legumicultorii cer explicaţii privind neplata banilor alocaţi pentru acest sector

18

Grupul de Producatori – Asociatia Legume Fructe Matca solicita explicatii Ministerului Agriculturii in privinta neplatii sumei de 66,5 milioane lei repartizata pentru sectorul legume-fructe pe anul 2009, dintr-un total de 103,5 milioane lei, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

În conformitate cu Regulamentul CE mentionat prin HG 1195/2008 sectorului legume-fructe i-a fost acordata suma de 103,5 milioane lei, din aceasta fiind platita la inceputul anului 2009, circa 36,924 milioane lei, unui numar de 17.684 fermieri. “Diferenta de 66,581 milioane lei ar fi trebuit repartizata pentru platile catre sectorul legume-fructe pe 2009, dar pâna in acest moment MAPDR nu a facut niciun demers in vederea realizarii platilor catre legumicultori si pomicultori”, se arata in comunicat.

Beneficiarii acestor plati ar fi trebuit sa primeasca in continuare 1110 lei/ha – persoane fizice, membre a unei forme asociative, 2.960 lei/ha – persoane juridice si 3.700 lei/ha – membrii unui grup de producatori sau organizatii profesionale recunoscute preliminar. De asemenea, grupurile recunoscute preliminar pâna la 1 decembrie 2009 trebuia sa primeasca o diferenta privind ajutorul de minimis de la 1110 lei/ha la 3.700 lei/ha adica 2.590 lei/ha.

Regulamentul (CE) 1535/2007 privind aplicarea articolelor 87 si 88 din Tratatul CE al ajutoarelor de minimis in sectorul productiei de produse agricole prevede ca România sa utilizeze pentru ajutorul de minimis o suma maxima de 98,68 milioane euro pentru o perioada de 3 exercitii fiscale. În aceste conditii, pentru fiecare fermier eligibil valoarea maxima a sprijinului nu poate depasi 3.000 euro pentru o perioada de trei ani.

Potrivit presedintelui Asociatiei, Mircea Croitoru, nu este posibil ca România sa importe 70-80% din necesarul de consum al tarii, iar noi “sa nu reusim sa ne valorificam productia obtinuta cu mari eforturi financiare (imprumuturi la firme furnizoare de seminte, erbicide, ingrasaminte, folie, etc)”. “Producem in UE, intr-o piata concurentiala in care fermierii europeni si-au primit ajutoarele de stat si subventiile de la UE. Cum putem sa facem fata in aceste conditii, in care nici macar minimul ajutor promis nu ne este acordat?

Recent am aflat ca exista posibilitatea acordarii unui nou sprijin pentru fermieri, acceptat de UE, in valoare de pâna la 15.000 euro, iar suma poate fi acordata o singura data pâna la sfârsitul anului 2010”, a spus Croitoru. Acesta a precizat ca toti politic ienii recunosc ca agricultura este sectorul care poate hrani o populatie de 80 de milioane de locuitori, dar “noi nu suntem in stare sa asiguram nici macar necesarul populatiei taii noastre”.

Legumicultorii sunt decisi sa inceapa protestele pichetând ministerele de resort (MAPDR, MFP), Guvernul si Parlamentul pentru a-si primi drepturile legale.
Reprezentantii MAPDR au declarat ca vor avea joi o intâlnire cu cei ai asociatiei din sectorul de legume si fructe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata