Liviu Voinea: România va avea scădere economică cu două cifre în 2009

România nu poate evita o recesiune economica de doi digiţi (două cifre, n.r.), chiar daca, in previziunile sale, Comisia Nationala de Prognoza, in “lupta” cu scaderea economica, forteaza rate mai mari de crestere decât cele reale, a declarat luni (28 septembrie 2009) la postul public de Radio, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

“Nu putem scapa de o recesiune cu doua cifre. Gânditi-va matematic: anul trecut, in trimestrul trei, cresterea a fost de plus 9%. O stagnare anul acesta in trimestrul trei ar insemna, de fapt, o scadere de minus 9, comparativ cu anul trecut.

Or, o scadere de minus 7- minus 8%, in comparatie cu plus 9 anul trecut, inseamna o recesiune cu doua cifre”, a explicat Liviu Voinea. Voinea considera ca si inflatia este tinuta artificial sub control, facând o corelatie intre raportarile INS, pe care le apreciaza ca fiind nerealiste, si prognozele CNP.

“Sigur, asa cum Institutul de Statistica este singurul organism din România care lupta eficient cu inflatia, pentru ca raporteaza inflatii mai mici, probabil ca si Comisia de prognoza poate lupta cu recesiunea, fortând rate mai mari de crestere economica decât cele reale”, a spus Voinea. “Nu cred ca scaderea economica pe 12 luni va fi numai de 7,7%, cum s-a spus recent”, a avertizat directorul executiv al GEA.

Acesta considera ca cea mai profunda recesiune se va fi consemnata pentru lunile iulie, august si septembrie. “Maximul recesiunii va fi in trimestrul al treilea, pentru ca maximul de crestere a fost anul trecut tot in trimestrul al treilea. Dupa parerea mea, vom avea o recesiune cu doua cifre.

Citește și
2 Comentarii
  1. A. spune

    Ce înseamnă „doi digit”?

    Dl. Liviu Voinea ar trebui să repete nişte studii de liceu: „Gânditi-va matematic: anul trecut, in trimestrul trei, cresterea a fost de plus 9%. O stagnare anul acesta in trimestrul trei ar insemna, de fapt, o scadere de minus 9, comparativ cu anul trecut.” Ne gândim matematic şi descoperim că o stagnare anul acesta faţă de 2008 înseamnă o scădere de 0%, respectiv o creştere de 9% faţă de 2007.

    Ce dubioşenie o mai fi şi „Grupul de economie aplicată”, de are un asemenea incompetent ca director?

  2. The Thinker spune

    Dl.Voinea este total paralel cu gandirea economica…Dumnealui conduce GEA, al carui unic membru este…Nu intzelege procese economice simple, daramite sa mai si emita judecatzi….Un singur sfat, nu il mai publicatzi, este penibil…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata