Lunile iulie şi august din 2009 vor fi călduroase cu vânt şi averse de ploaie

19

Temperaturile medii vor depasi, in iulie, valorile normale in toate regiunile tarii, fiind asteptate zile caniculare, cu temperaturi de peste 35 grade Celsius, precum si nopti tropicale, când termometrul va urca peste 20 de grade Celsius, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Cantitatile de precipitatii pot fi deficitare in unele zone din estul tarii, dar in rest se vor incadra in limitele normale.

Ploile vor avea mai ales caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului care pot lua si aspect de vijelie.

Vor fi conditii de grindina, ceea ce este o situatie normala, intâlnita in orice vara, precizeaza dr. Liana Cazacioc, sefa Laboratorului de Prognoze de lunga durata din ANM.

În august, temperaturile medii lunare vor depasi valorile normale in cea mai mare parte a tarii. În zilele cele mai calde, temperaturile maxime pot depasi 35 de grade Celsius.

În cele mai reci nopti, temperaturile minime pot cobori sub 5 grade, in depresiunile intramontane din nordul si centrul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale.

Ploile vor pastra caracterul de aversa, vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului care pot lua si aspect de vijelie. Din nou, vor fi conditii favorabile producerii de grindina.

“Putem aprecia, in baza acestei prognoze, ca ne asteptam ca ultimele doua luni ale verii sa fie mai calduroase decât de obicei, cu instabilitate pronuntata, manifestata prin ploi in aversa, descarcari electrice si vijelii”, spune sefa Laboratorului de Prognoze de lunga durata din ANM.

În legatura cu prognoza pentru septembrie, dr. Cazacioc arata ca temperaturile medii lunare vor fi in general cele normale, cuprinse intre 18-28 grade, cele maxime si 5-15 grade, minima.

Totusi, in intervalele calde din cursul lunii septembrie, temperaturile maxime pot depasi 30 de grade Celsius. În noptile cele mai reci temperaturile minime ar putea cobori zero grade, in zonele depresionare din centrul si nordul tarii.

Cantitatile de precipitatii pot depasi local valorile normale ale acestei prime luni de toamna, in regiunile din vestul, centrul si nordul tarii. Temporar, ploile pot fi insotite de intensificari ale vântului.

Potrivit masuratorilor climatologice efectuate pe o perioada de 30 de ani, temperaturile medii normale arata ca pentru iulie si august maxime le se incadreaza intre 21-31 grade, iar minimele, intre 9-19 grade, respectiv 8-18 grade.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata