Maestrul Toma Popescu, cofondator al Operei Naţionale Române Timişoara, a trecut în lumea umbrelor

Maestrul Toma Popescu, unul dintre fondatorii Operei Naționale Române Timișoara (ONRT) din 1946, a încetat din viață la vârsta de 93 de ani.

Cunoscut pe toate meridianele muzicale ale Europei, tenorul Toma Popescu a fost unul dintre cei mai longevivi și admirați artiști lirici din România.

Născut la Craiova la data de 12 iunie 1921, a absolvit clasele primare, gimnaziul și Liceul ‘Frații Buzești’ din Craiova, Conservatorul ‘Cornetti’ din capitala Băniei, urmând ca la București să-și cultive vocea (în studii particulare) cu Petre Ștefănescu-Goangă, perfecționându-se apoi la Conservatorul din Timișoara. A luat lecții de belcanto în Italia, la Roma, cu profesorul Santarelli.

Angajat din anul 1946 la Opera din Timișoara în calitate de corist, grație calităților vocale deosebite, este promovat, în niciun an de la angajare, în calitate de solist vocal, abordând în pas galopant, rol după rol, fie din opere fie din operete, distingându-se prin calitatea, culoarea, penetrantă, rezistența și mai ales ușurința stăpânirii registrului acut. La vârsta de 93 de ani, vocea sa era încă proaspătă și funcțională.

Din imensul său repertoriu amintim: Bărbierul din Sevilla, Boema, Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Manon, Lakme, Carmen, Traviata, Falstaff, Nunta lui Figaro, Răpirea din Serai, Elixirul Dragostei, Don Pasquale, Evghenii Oneghin, Boris Godunov, Cneazul Igor, Olandezul Zburător, Paiațe, Țara Surâsului, Văduva Veselă, Dragoste de Țigan, Contesa Martitza, Silvia, Sânge vienez, My Fair Lady, Logodnicul din lună, Vânzătorul de păsări, Ana Lugojana, Lăsați-mă să cânt și multe altele.

‘Ambitusul vocii sale extins și în registrul de contra-tenor l-a recomandat adesea pentru execuția partiturii vocale din cantata scenică Carmina Burana de Carl Orff în cadrul concertelor vocal-simfonice ale Filarmonicilor din Timișoara și Arad, dar și la Bruxelles. După pensionarea din 1974 s-a dedicat carierei didactice, pregătind vocal numeroși cântăreți din întreaga lume inclusiv români, în cadrul Studioul său din Viena. În 2001 a ținut un curs (Master-Class) pentru studenții catedrei de canto de la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara’, spune maestrul Corneliu Murgu, directorul ONRT.

Înmormântarea maestrului tenor va avea loc sâmbătă, la Cimitirul din str. Rusu Șirianu, de la ora 12.00. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata