Marea Britanie va evita soarta Greciei prin reducerea cheltuielilor

Cea mai mare ameninţare pentru economia Marii Britanii o reprezintă imensul deficit bugetar, iar bugetul de urgenţă ce urmează să fie prezentat marţi, 22 iunie, va salva ţara de o soartă asemănătoare cu cea a Greciei, a declarat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, transmite Reuters.

Analiştii se aşteaptă ca printre măsurile ce vor fi incluse în buget să se afle o taxă pe bănci şi o reformă a ajutoarelor sociale şi a remunerării în sectorul public. Alte planuri includ reduceri de taxe pentru salarii în cazul companiilor nou înfiinţate şi revizuirea pensiilor în sectorul public.

‘Puteţi vedea în Grecia exemplul unei ţări care nu a făcut faţă problemelor şi aceasta este soarta pe care vreau să o evit. Să fiu bine înţeles, nu vreau să se pună vreodată întrebarea: Poate Marea Britanie să-şi acopere cheltuielile? Voi dovedi marţi că putem’, a afirmat oficialul britanic, într-un interviu acordat BBC.

Osborne ar putea prezenta marţi cele mai drastice reduceri de cheltuieli din ultimii 30 de ani şi ar putea genera proteste masive din cauza reducerii ajutoarelor sociale şi a salariilor în sectorul de stat.

Guvernul Marii Britanii va face schimbări semnificative în sistemul de reglementare financiară, care a eşuat spectaculos în stoparea crizei bancare, a anunţat recent ministrul britanic de Finanţe.

‘Regatul Unit este pregătit să înveţe lecţiile din ceea ce a a funcţionat greşit în timpul crizei”, a afirmat Osborne.
Deşi are prognozat cel mai înalt deficit din UE, Marea Britanie nu este afectată de o criză de încredere precum Grecia, pentru că nivelul datoriei sale este mai scăzut, iar economia este aşteptată să intre pe tendinţă de creştere din acest an.

Conform previziunilor economice prezentate de executivul comunitar, deficitul public al Marii Britanii va ajunge în 2010 la 12 la sută, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, iar datoria publică va atinge 88 la sută din PIB în 2011 sau 2012, peste media prognozată pentru UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata