Marinel Manole, fostul vice al Camerei de Comerţ Ialomiţa, îşi îngroapă firmele, dar şi partenerii de afaceri

– Despre Marinel Manole s-ar putea crede că este un om de afaceri de succes, din moment ce a figurat în echipa de conducere a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa, instituţie în cadrul căreia a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte onorific

– Manole este asociat la trei SRL-uri, la toate fiind deschisă procedura insolvenţei

– Manole şi-ar putea deschide fără nicio problemă o firmă care să se ocupe numai cu completarea biletelor la ordin fără acoperire în numerar, ţinând cont de numărul incidentelor de plată de acest gen cu care sunt înregistrate firmele sale – 849 numai la „Magricom”

– Suma totală refuzată la plată de cele 3 firme depăşeşte valoarea de 100 MILIARDE lei vechi

– Cei care au de recuperat bani de la „Magricom” şi de la „Agrodancos Distribuţie” se mai pot înscrie la masa credală până pe 13 iulie, respectiv 19 iulie 2010


Dacă e să ne luăm după faptul că a ocupat funcţia de vicepreşedinte (onorific) al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Ialomiţa, am putea crede că Marinel Manole este unul dintre oamenii de afaceri de frunte din judeţul Ialomiţa.

În plus, Marinel Manole mai are şi câteva firme proprii, la care este asociat/administrator, şi prin intermediul cărora „are grijă” de mediul de afaceri local şi naţional, dar şi de stat. Cum are grijă? Păi, îşi scapă partenerii de afaceri de grija depozitării mărfurilor, pentru că le cumpără el, prin intermediul firmelor sale. Singura problemă e că uită să le mai plătească… În ceea ce priveşte bugetul de stat, de ce nu ar fi tratat şi el cu aceeaşi „metodă” – ţeapa?!


Afacerile dulci n-au mers…


Marinel Manole este asociat la trei societăţi: AGRODANCOS SRL (J21/260/1998; CUI 11316794), MAGRICOM SRL (J21/57/1999; CUI 11677659) şi AGRODANCOS DISTRIBUŢIE SRL (J21/879/2008; CUI 24906983).

Ca urmare a „managementului de succes” aplicat de fostul vicepreşedinte CCIA Ialomiţa, AGRODANCOS SRL a intrat în faliment. Firma avea ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al zahărului, ciocolatei şi produselor zaharoase.

Unicul asociat şi administrator al societăţii este Marinel Manole şi până la jumătatea anului trecut pare că treaba a mers ca unsă.  În 2007, firma a avut o cifră de afaceri de 33.464.170 RON şi un profit de 329.640 RON, iar în 2008 a înregistrat o cifră de afaceri de 64.707.865 RON şi un profit de 74.287 RON.

De la mijlocul anului trecut, însă, se pare că au apărut problemele. Începând cu iulie 2009, au apărut refuzurile la plată pentru cecurile şi Biletele la Ordin emise de AGRODANCOS SRL. În doar două luni, iulie şi august 2009, societatea s-a înregistrat cu 58 incidente majore de plată cu cecuri, în valoare de 3.519.239,13 RON. În următoarele luni, au urmat şi 50 de Bilete la Ordin pentru achitarea cărora nu a existat disponibil în cont la data scadenţei, valoarea incidentelor pentru acest tip de instrumente de plată fiind de 2.972.645,76 RON.


Alte două firme abia au intrat în insolvenţă


Nici celelalte două SRL-uri la care figurează ca asociat Marinel Manole nu se simt mai bine, ambele intrând recent în insolvenţă.

În data de 25 mai 2010, Tribunalul Ialomiţa a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva AGRODANCOS DISTRIBUŢIE SRL, stabilind şi calendarul insolvenţei. Astfel, cei care au de recuperat bani de la această societate îşi pot depune cererile de creanţe până la data de 19 iulie 2010, tabelul preliminar urmează a fi afişat pe 17 august 2010, în data de 14 septembrie 2010 urmează a se desfăşura Adunarea Generală a creditorilor, iar trei zile mai târziu, pe 17 septembrie, va fi afişat tabelul definitiv al creanţelor.

Interesant este că această firmă  a fost adusă într-un termen destul de scurt în incapacitate de plată. Societatea a fost înfiinţată în decembrie 2008, având ca obiect de activitate comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun. Manole are 50% din societate, iar cealaltă jumătate îi aparţine lui Valentin Dumitraşcu, acesta din urmă fiind şi administrator.

Deşi destul de „proaspătă” în peisajul economic, AGRODANCOS DISTRIBUŢIE SRL a reuşit să adune, până la 31 martie 2010, datorii de 35.259 RON la bugetul de stat, la care se adaugă alte 35.515 RON la celelalte bugete ale statului. În plus, tot din iulie 2009, societatea a început să emită cecuri şi bilete la ordin fără acoperire, până în luna mai 2010 adunându-se în contul acestei firme 52 de incidente de plată majore cu cecuri, în valoare de 1.126.442,33 RON, precum şi 12 incidente majore de plată cu bilete la ordin, în sumă totală de 106.640,98 RON.


MAGRICOM – „perla coroanei” ţeparului Manole


Ceva îl recomandă, însă, pe Marinel Manole pentru o carieră de scriitor. Ce? Viteza şi talentul cu care scrie poezie. Ei, poate nu chiar poezie, pentru că, în fond, este vorba doar despre nişte bucăţele de hârtie numite bilete la ordin, dar care, dacă au fost emise de către Manole, în numele firmei MAGRICOM SRL, nu pot fi numite altfel decât poezii, pe care banca nu dă doi bani.

„Debutul” lui Manole în cariera de scriitor de Bilete la Ordin fără acoperire pentru firma MAGRICOM SRL (la care are peste 99% din părţile sociale şi la care figurează drept administrator) s-a petrecut în septembrie 2009. Până la sfârşitul lunii iunie 2010, s-au adunat în contul MAGRICOM SRL 810 incidente majore cu bilete la ordin, în valoare totală de 3.629.567,76 RON, la care se adaugă alte 39 de incidente minore, suma refuzată la plată aferentă acestora fiind de 141.486,03 RON.

Unii dintre cei care au avut surpriza de a se trezi cu câte o poezie cu dedicaţie în loc de instrument de plată valabil la data scadenţei au acţionat firma în judecată, astfel încât, la data de 14 mai 2010, Tribunalul Ialomiţa a decis deschiderea procedurii de insolvenţă asupra acestei societăţi.

Creditorii se pot înscrie la masa credală până la data de 13 iulie 2010, tabelul preliminar al creanţelor urmând a fi afişat până la 12 august. Prima adunare generală a creditorilor va avea loc la data de 18 august, iar contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor pot fi depuse până la 2 septembrie. Tabelul definitiv al creanţelor va fi afişat pe 17 septembrie 2010.

Unul dintre creditorii cei mai interesaţi de bunul mers al procedurii va fi statul, la care această firmă avea datorii imense, conform situaţiei valabile la 31 martie 2010 şi publicată pe site-ul ANAF: la bugetul de stat – 2.590.945 RON, la bugetul asigurărilor sociale de stat – 335.128 RON, Bugetul asigurărilor pentru şomaj – 8.621 RON, Bugetul asigurărilor de sănătate – 112.216 RON.

MAGRICOM SRL Ţăndărei a fost înfiinţată în 1999 şi are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Afacerea a mers destul de bine în 2008, dacă e să luăm în calcul cifra de afaceri de 27.321.176 RON şi profitul de 2.990.322 RON raportate. Dar a venit criza, ocazie cu care, aşa cum am arătat mai sus, Marinel Manole şi-a descoperit „talentul de poet”.


Un CV demn de un vicepreşedinte de CCI


Trăgând linie ajungem la performanţe anti-economice impresionate: într-un singur an, Marinel Manole a reuşit să falimenteze cele trei 3 societăţi la care este asociat; totalul instrumentelor de plată fără acoperire emise de firmele lui Manole depăşeşte 1.000 de „bucăţi”; suma totală refuzată la plată în cazul celor peste 1.000 de incidente este de peste 100 MILIARDE lei vechi.

Ar mai lipsi să fie (re)ales în conducerea Camerei de Comerţ sau – şi mai şi – să ocupe o funcţie de conducere la nivel naţional…


Citește și
6 Comentarii
 1. ioana spune

  Cu firma Agrodancos SRL a avut ghinion.De falimentul Magricomului este vinovata numai Dorina Manole,sora lui.Cat despre celelalte…..l-au ajuns blestemele.

 2. ANCA spune

  I-AM BLESTEMAT.
  SPER CA MACAR IN ULTIMUL CEAS DUMNEZEU SA FACA DREPTATE
  IN REST TOTUL ESTE IN ZADAR
  ASA SE FAC BANII IN ZIUA DE AZI
  FURIND DE LA ALTII

 3. EN spune

  Ia nu va mai legati de el.A facut mult bine.Si mie mi-a facut

 4. john spune

  Nu vad mirarea celui care a scris articolul!A distrus Fabrica de zahar,a intrat in politica a facut toate compromisurile posibile si sunteti mirati ca mai adauga altele noi?!Eu cred ca exista un D-zeu si trezeste pe oameni cand ajung pe marginea prapastiei dupa tot ce a facut!Sper sa se redreseze si sa nu uite de unde a plecat si ca lacomia nu i-a folosit la nimic!Oricum e om si gresim cu totii,ideea e sa invete din greseli.

 5. z spune

  Lacomia si oamenii(sau femei) care au fost pe langa el!

 6. catalin spune

  :)) acum mai nou a deschis firma cosdan impex srl. la care o administreaza unul VALI O PUSLAMA.FACETI PLATA LA OAMENI MA NENEOROCITILOR

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata