Mazăre: Rus este prieten cu Băsescu şi era normal să aibă aceeaşi părere referitor la acţiunile portului

Primarul Radu Mazăre a declarat, marți, că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, este prieten cu președintele Traian Băsescu și era normal să aibă aceeași părere cu acesta referitor la majorarea pachetului de acțiuni deținut de municipalitate la compania ce administrează Portul Constanța.

„Nu știu, eu am vorbit cu Ponta, nu cu Rus. Eu știu că Rus este prieten cu Băsescu și era normal să aibă aceeași poziție cu el”, a afirmat Mazăre cu privire la declarațiile ministrului Ioan Rus potrivit cărora autoritățile centrale ar trebui să dețină pachetul majoritar de acțiuni la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța.

Declarația a fost făcută de Radu Mazăre în fața sediului Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Constanța, instituție unde se prezintă săptămânal în cadrul controlului judiciar sub care se află într-un dosar în care edilul este cercetat penal.

Consiliul Local Municipal Constanța a solicitat preluarea unui pachet suplimentar de 13% din acțiunile portului, cerere acceptată, conform lui Radu Mazăre, de către premierul Victor Ponta.

Primarul Constanței afirma în urmă cu două luni că transferarea unui pachet suplimentar de 13% din acțiuni se intenționează să se facă prin hotărâre de guvern pentru că, în condițiile în care se dorește descentralizarea, este mai simplu și mai rapid.

„Terenul pe care am construit cartierul pentru săraci și unde o să construim și etapa a doua, ca să moară de oftică ăia care se împotrivesc, (…) a trecut prin hotărâre de guvern. Aeroporturile au trecut la comunitatea locală prin hotărâre de guvern. Cele 20% (acțiuni — n.r.) au trecut prin lege pentru că Guvernul nu intenționa să facă acest lucru, că era guvernul liberal atunci. Legea a fost inițiată de fratele meu, senatorul Alexandru Mazăre, și cu ceilalți parlamentari. Acum, când guvernul este de acord cu această descentralizare a portului, se face mult mai simplu și mai repede prin hotărâre de guvern”, a menționat Radu Mazăre.

Guvernul, la cererea administrației locale, a solicitat Comisiei Europene avizul pentru modificarea structurii acționariatului la CNAPM Constanța astfel: 33% Consiliul Local Municipal Constanța, 33% Ministerul Transporturilor, 20% Fondul Proprietatea, iar 14% din acțiuni să fie listate la Bursă.

Ministerul Transporturilor este, în prezent, acționar majoritar la CNAPM cu 60% din acțiuni, Fondul Proprietatea deține 20%, iar alte 20% sunt din 2007 în portofoliul Consiliului Local Municipal Constanța.

 Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata