Medicii apelează la termeni culinari pentru a diagnostica anumite afecţiuni

Petele de pe corp care au caracteristici ale unor alimente sunt indicii importante ale unor boli de care poate suferi o persoană. Aceste descrieri în termeni culinari ”asesonează” majoritatea manualelor medicale, ajutându-i pe medici să identifice afecțiuni adesea neobișnuite – de la semne din naștere inofensive la stări care pun vederea în pericol.

Dr. Ritu Lakhtakia, de la Universitatea Sultan Qaboos din Oman, a descris aceste informații în revista Medical Humanities. Cu ajutorul lor, faptele științifice dificile devin mai puțin anoste, iar ‘înțelepciunea’ biochimică mai acceptabilă, scrie BBC într-un articol publicat recent în ediția online. Astfel, specialiștii folosesc pentru diagnosticare termeni precum cafeaua cu lapte, cireșe, vin de Porto, sos de anșoa, brânzeturi, semințe și alte expresii cu sens culinar.

O boală ca neurofibromatoza, caracterizată prin creșterea de tumori necanceroase pe țesutul nervos, este indicată, de exemplu, de petele de pe piele de culoarea cafelei cu lapte. Asemenea pete pot avea, însă, și persoane care nu au nicio boală.

O pată roșie de forma cireșei se poate vedea în centrul ochiului, atunci când un vas se blochează în spatele acestui organ. Aceasta sugerează că artera principală care asigură circulația sângelui la ochi a fost blocată — situație de urgență care necesită atenție medicală imediată.

Petele de vin de Porto, denumite științific Nevus Flamaeus, apar frecvent pe față. Aceste semne relativ frecvente sunt cauzate de zone cu vase mici, anormale, de sânge și pot varia în nuanță de la roșu aprins la purpuriu. Aproximativ unul din 3.000 de copii se naște cu un astfel de semn și tratamentul cu laser poate ajuta la estomparea lui.

Bacteriile se pot dezvolta uneori în formă de ciorchine. Unele bacterii prezente adesea inofensiv pe piele, precum stafilococul auriu, se grupează în forma unui ciorchine de strugure.

Alte bacterii mai periculoase, precum cele care provoacă tuberculoza, se pot răspândi în piept ca niște semințe mici. Unele persoane cu tuberculoză pot dezvolta în plămâni mase de bacterii care arată ca și consistență ca o brânză moale și care în termeni medicali se numesc granuloame.

Sosul de anșoa este un termen utilizat pentru a ilustra puroiul închis la culoare în anumite abcese hepatice. Iar așa numitele chisturi de ciocolată ajută la diagnosticarea endometriozei, când mucoasa uterului se atașează de organe din afara acestuia. Această boală poate determina umplerea ovarelor cu un lichid de culoare închisă asemănător siropului de ciocolată.

Și poate cea mai frecventă anomalie este ‘burta de bere’, termen utilizat de medici și pacienți pentru a descrie abdomenul proeminent care contrastează cu restul corpului.

Dr Lakhtakia folosește produse alimentare pentru a-i învăța pe studenți să recunoască bolile, folosind adesea eșantioane de nucșoară sau șofran pentru a ilustra unele dintre cele mai ‘colorate’ fenomene din interiorul corpului. Ea spune că substanța extrasă din șofran seamănă cu urina pacienților care suferă de icter, în timp ce nucșoara ajută la reprezentarea aspectului unui ficat congestionat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata