Mihai Şeitan: Nu se va plăti nici un fel de penalizare pentru faptul că nu s-au depus azi declaraţiile

Persoanele plătite pe drepturi de autor nu vor fi penalizate dacă nu vor depune miercuri (25 august 2010) declaraţiile, a afirmat ministrul Muncii, Mihai Şeitan, într-o conferinţă de presă. „Nu se va plăti nici un fel de penalizare pentru faptul că nu s-a plătit azi. Toată această săptămână se vor putea depune aceste declaraţii”, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, Mihai Şeitan.

În opinia acestuia, casele de pensii şi de şomaj sunt organizate, iar programul de lucru cu publicul a fost prelungit. „Lucrurile sunt ţinute sub control, sunt puse la punct. Noi ne-am organizat, casele de pensii şi şomaj sunt organizate. Programele de lucru s-au prelungit”, a menţionat Şeitan. Termenul de depunere a declaraţiilor privind contribuţiile individuale aferente drepturilor de autor pentru luna iulie expiră miercuri.

Conform normelor metodologice la modificările aduse Codului fiscal, adoptate de Guvern la începutul lunii august, persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, au obligaţia de a depune câte o declaraţie privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Contribuţia de asigurări sociale de pensie este de 10,5% din venitul brut, cea de şomaj – 0,5%, iar cea de sănătate – 5,5%. Declaraţiile de asigurare se depun o singură dată, până pe 25 a lunii pentru luna anterioară în care s-au realizat veniturile de natură profesională, la casa teritorială de pensii şi, după caz, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau de reşedinţă a persoanelor asigurate.

Aceste declaraţii, în baza cărora vor fi plătite contribuţiile individuale, au fost publicate pe site-urile Casei Naţionale de Pensii şi Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Noile reglementări prevăd că persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor şi au şi un salariu pe cartea de muncă trebuie să fie scutite de contribuţiile la bugetul de pensii, la asigurările de sănătate şi la şomaj aferente drepturilor de autor.

În schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creaţii în decursul unui an, fără să aibă un salariu pe carte de muncă, trebuie să plătească contribuţiile sociale menţionate pentru drepturile de autor aplicate la o bază echivalentă a maximum cinci salarii medii brute, anual, în funcţie de veniturile obţinute din creaţie.
O altă categorie vizată de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de muncă, dar au şi venituri lunare din drepturi de autor.

Aceste persoane trebuie să plătească atât contribuţiile aferente salariului lunar, cât şi pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o bază de taxare de maximum cinci salarii medii brute pe economie pe lună. În sensul actului normativ, veniturile ocazionale sunt acelea care nu sunt obţinute în mod repetitiv, adică lunar, trimestrial sau semestrial.
Baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, aşa cum este stabilit în bugetul de asigurări sociale. Salariul mediu, stabilit de Legea Bugetului pe 2010, este de 1.836 lei. Baza de calcul în acest moment este de 9.180 de lei (5×1.836 lei). Contribuţiile sociale, care totalizează 16,5% din venitul brut, sunt plafonate astfel la 1.514 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata