Ministerele, somate să afişeze pe site-uri veniturile salariaţilor

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi seară, 25 mai, că el şi ministerele se vor afla în „dispută publică” dacă aceste instituţii nu vor afişa veniturile salariale ale angajaţilor proprii sau din agenţiile şi regiile subordonate.

„Nu vă fac niciun secret din a vă spune că la întâlnirea cu grupul PDL am cerut ministerelor ca în cel mai scurt timp să afişeze pe site-uri veniturile salariaţilor din ministere, agenţii, regii. Dacă nu o vor face, îşi asumă responsabilitatea în a fi în dispută publică cu mine”, a declarat, marţi seară, Traian Băsescu, după întrevederile avute cu reprezentanţii grupurilor parlamentare care susţin Cabinetul Boc.

„Este timpul să terminăm şi cu demagogia sindicală a salariilor, dar şi cu faptul că demnitarii sunt părtaşi ei înşişi. Vorbesc de salarii, şi nu de venituri la nivelul instituţiilor publice. Realitatea veniturilor este cu totul alta decât cea a salariilor”, a continuat Băsescu.

Şeful statului a avertizat că unele dintre condiţiile esenţiale sunt austeritatea şi transparenţa la nivelul instituţiilor publice, dacă se vor cere populaţiei sacrificii prin reducerea salariilor sau a pensiilor.

De asemenea, Băsescu a susţinut că a solicitat premierului şi miniştrilor prezenţi la discuţia cu grupurile parlamentare democrat-liberale să facă o selecţie corectă a personalului în procesul de restructurare a instituţiilor publice, „bazată pe competenţă şi nu pe clientelă politică”.

„Din acest punct de vedere, am cerut şi sindicatelor ca împreună cu administraţia să elaboreze criterii de evaluare a personalului din ministere”, a mai spus Băsescu.

„În procesul de restructurare pe care Guvernul îl va demara în perioada următoare, sper să nu fie aplicate standarde duble, adică miniştrii influenţi rămân băieţi buni şi nu fac restructurări, miniştrii cu mai puţină influenţă fac restructurări de personal, de costuri ş.a.m.d.”, a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută după maratonul întrevederilor cu grupurile parlamentare ale partidelor care susţin Executivul, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Şeful statului a subliniat că toţi miniştrii, fără excepţie, trebuie să opereze restructurări şi reduceri de costuri, iar acest demers trebuie extins inclusiv la nivelul autorităţilor locale sau în domeniile sănătăţii, educaţiei, armatei, al serviciilor de informaţii sau Ministerului de Interne.

De asemenea, Băsescu a mărturisit că a constatat existenţa unui deficit major de comunicare între Guvern şi grupurile parlamentare.

„Cred că miniştrii trebuie să dea atenţie mai mare dialogului şi informării, cel puţin a grupurilor parlamentare care susţin Guvernul, deşi bine ar fi să informeze inclusiv grupurile parlamentare din opoziţie, dacă acestea vor avea o dispoziţie spre dialog.

Este esenţial ca grupurile parlamentare să fie informate de Guvern cu privire la ce măsuri îşi propune să adopte şi care este motivul pentru care măsurile dure sunt adoptate de Guvern”, a spus şeful statului.

Citește și
1 Comentariu
  1. axinte v spune

    cred ca ar fi bune sa fie puse si practica aceste recomandari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata